Bocsánatot kértek az oroszok a 3-as metró utasaitól

A Metrovagonmas folyamatosan egyeztet a BKV-val és a közlekedési hatósággal.

Kovacsik Ágnes
2017. 06. 30. 8:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bocsánatot kért az orosz Metrovagonmas a budapesti metró utasaitól azokért a kellemetlenségekért, amelyek a gyárukban felújított és korszerűsített metrószerelvényekkel történtek az előző hetekben.

Közleményükben azt írják, a Metrovagonmas folyamatosan egyeztet és kommunikál az M3-as metrót üzemeltető BKV-val, valamint Magyarország közlekedési hatóságával. Ennek részeként közös munkacsoportok jöttek létre, amelyek célja a jelenlegi helyzet elemzése, a beazonosított hibaokra alapozva további cselekvési tervek kidolgozása.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a hatékony és pontos munkavégzés érdekében a Metrovagonmas Budapesten dolgozó szakértőit – akik részt vesznek a szerelvények üzembe helyezésében, és támogatják azoknak a BKV általi üzemeltetését – vállalatuk főkonstruktőre irányítja.

A közleményben megjegyzik, elsődleges feladatuknak a korábbi problémák beazonosítása alapján olyan megoldások keresését tartják, amelyek növelik az üzemeltetés megbízhatóságát, és megakadályozzák hasonló esetek ismételt előfordulását.

Abban bíznak, hogy a felújított vonatok hamarosan ismét visszakerülhetnek a vonalra, mivel a fent vázolt intézkedéseknek köszönhetően üzemeltetésük feltétel nélküli biztonságát és az utazás kényelmét hamarosan garantálni tudják – írták.

Korábban beszámoltunk arról, többször is előfordult, hogy ki kellett vonni a forgalomból a metrókocsikat: az utolsó csepp volt a BKV poharában a múlt pénteki rendszerhiba volt, amikor nem nyíltak ki a felújított metró ajtajai a Nyugati pályaudvarnál, így az utasoknak kellett felfeszíteniük. Ezért a BKV Budapestre hívta az orosz mérnököket, hogy vizsgálják át a felújított kocsikat, és frissítsék a szoftvereket valamennyi elkészült szerelvényen.

A múlt pénteki hiba miatt a Nemzeti Közlekedési Hatóság utasította a BKV-t, hogy vonja ki a forgalomból az öt felújított orosz szerelvényt, így múlt péntektől csak a régi orosz metrók közlekedhetnek a 3-as vonalon.

Az orosz mérnökök szerint a szerelvények egyik alkatrészének, az optikai csatolóelemnek a hibája okozta a zavart, amelyet sikeresen elhárítottak. Tarlós István, Budapest főpolgármestere csütörtökön azt mondta: egy metrókocsiba 15 kilométernyi optikai kábel van beszerelve, két szálat valahogy rosszul dugtak össze, és ez okozta az ajtónyitási problémákat álló helyzetben. Ez olyan jellegű hiba a szakma szerint, amely „nehezen ugrik ki” – jegyezte meg Tarlós.

A HVG.hu nyomán korábban megírtuk, hogy napi 23 ezer euró, vagyis 7,1 millió forint kárátalányt követelhet a BKV szerelvényenként az oroszoktól a forgalomból múlt pénteken kivont járművek után. A BKV pedig közölte, hogy minden szerződésben foglalt jogával élni fog a Metrovagonmassal szemben, ezért a rendszeres meghibásodások miatt hibás teljesítési kötbért, illetve kárátalányt, a késedelmes szállítás miatt pedig késedelmi kötbért érvényesít az orosz féllel szemben. Az első ilyen kötbérkövetelést már be is nyújtották, és minden felmerülő probléma esetén újabb kötbérkövetelést nyújtanak be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.