Családon belüli erőszak: csak akkor lépnek, ha már vér folyik?

Ennek az állapotnak vethetne véget az isztambuli egyezmény. Ha ratifikálnák.

Kovacsik Ágnes
2017. 06. 09. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem áldozatvédelem, hanem áldozathibáztatás van Magyarországon – mondta a Magyar Nemzetnek Seres Barbara. A nő féléves fiát az édesapja két évvel ezelőtt ledobta a negyedik emeletről, majd utánaugrott. Mindketten meghaltak. Barbarát a volt párja több alkalommal is bántalmazta, valamint fizikailag és lelkileg is terrorizálta. A nő hiába kért segítséget az illetékesektől, a magyar hatóságok nem tudták megvédeni Ádámot, a kisfiát.

Az áldozatvédelem csődjét mutatja Barbara szerint, hogy nagyon sok szakember nincs tisztában a bántalmazás lélektanával, és egy életre elveszi a bántalmazott kedvét, hogy szakmai segítséget kérjen. Úgy vélte, itt lenne az ideje annak, hogy az áldozatvédelmet új alapokra helyezzék, ezért a szakmájukhoz nem értőktől meg kellene tisztítani a területet. Ahhoz, hogy az áldozatok valódi védelmet kapjanak, adottak a törvényi keretek, ennek ellenére gyakran csak tüneti kezelés zajlik: kiemelik a gyermeket a családból, jobb esetben állami intézetben, rosszabb esetben pedig magánál a bántalmazónál helyezik el.

Barbara tapasztalatai azt mutatják, ahelyett, hogy a magyar hatóságok hosszú távú megoldást kínálnának a sértetteknek, az áldozatot rejtik el a bántalmazó elől, és csak akkor lépnek a családon belüli erőszak ellen, ha már vér folyik.

A magyarországi helyzetben szerinte csak egyetlen dolog hozhatna változást, mégpedig az, ha végre törvénybe iktatnák a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzésére és felszámolására irányuló isztambuli egyezményt. A konvenció meghatározott forrást rendel krízisközpontok építésére, prevenciós programokra, valamint a bántalmazással találkozó rendőrök és segítők képzésére.

Annak ellenére, hogy a magyar kormány már három éve aláírta a megállapodást, most úgy néz ki, a Fidesz halogató technikával szeretné kivéreztetni azt. Legalábbis erre utal Völner Pálnak az LMP-s Szél Bernadett minapi interpellációját követő viszonválasza. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint legkésőbb ősszel várható az egyezmény ratifikálása. A társadalmi egyeztetéssel kapcsolatban azt mondta: túlsúlyban vannak a civil ellenzői a dokumentumnak.

A Fidesz alelnöke, Németh Szilárd azért támadja a megállapodást, mert „lopakodó genderpolitikát” sejt a hátterében. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és az Alapjogokért Központ ennél is tovább ment: kerek perec azt kérték a kormánytól, hogy ne ratifikálja az isztambuli egyezményt. A megállapodás ellenzői bírálatukat a genderideológia köré építették fel: elhintették a köztudatban, hogy az egyezmény törvénybe iktatásával a természet adta biológiai nemeket jogi szinten felváltja a végtelen számú társadalmi nem definíciója, és ezzel megszűnik a hagyományos családmodell. Ráadásul a központ genderegyezménynek titulálta az Európa Tanács megállapodását.

– Noha az egyezmény egy fontos problémára, a nőkkel szembeni erőszak felszámolására hívja fel a figyelmet, a háttérben olyan káros ideológia húzódik meg, amely egy támogatandó cél mögé rejtőzve próbál elérni egy olyan ideológiailag vezérelt társadalmi kérdést, mint a gender, amelyben nincsen politikai konszenzus – hangsúlyozta portálunknak Törcsi Péter. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint az isztambuli egyezménynek az a legnagyobb veszélye, hogy a normalitástól eltérően társadalmi konstrukció alapján létrejött nemekként határozza meg a nemeket, vagyis elveti azt az értelmezést, hogy a nem biológiai tulajdonság.

Törcsi úgy vélte, a társadalmi nemeknek a közbeszédbe és a jogrendbe emelésével a dokumentum támogatói el akarják fogadtatni a társadalommal a kreált nemeket, és egyenlőségjelet akarnak tenni a biológiai nemek és a társadalmi nemek közé. Ez utóbbiak Törcsi meglátása szerint nem elfogadhatók, és ellentétesek a hagyományos nemi felfogással.

– Nem látom megalapozottnak a genderügyet. A nők elleni családon belüli erőszakot nem szabadna egy ideológiai háború kereszttüzébe helyezni. Az isztambuli egyezményt pártok felett álló ügyként kellene kezelni – ezt viszont már Szél Bernadett mondta portálunknak, utalva arra, hogy a kormányhoz közel álló szervezetek és Németh Szilárd is ideológiai vitát próbál csinálni egy pragmatikus kérdésből. Az LMP társelnöke a Fidesz halálos bűnének nevezte, hogy átideologizált egy olyan ügyet, amelynek nem szabadna megosztónak lennie. Az ellenzéki politikus szerint ha a Fidesz nem ratifikálja az egyezményt, akkor nem az áldozatok, hanem az elkövetők oldalára áll.

Hasonlóképpen értékelte a helyzetet Antoni Rita is. A Nőkért Egyesület elnöke elmondta, a dokumentum ellenzői azzal érvelnek, hogy az egyezmény a „genderideológia” trójai falova. Ők a gendert a nemi identitással azonosítják, híveiket pedig azzal riogatják, hogy az a „genderideológia” értelmében szabadon választható. Valójában még azok sem állítják ezt, akik támogatják a transzneműek jogait. A Nőkért Egyesület elnöke szerint az isztambuli egyezmény szempontjából ez a vita és az ördögként falra festett „sokneműség” teljesen irreleváns. Mint mondta, a megállapodás szövegében a gender kifejezés nem a nemi identitásra (gender identity), hanem egyértelműen a társadalmi nemre, azaz a társadalmi nemiszerep-elvárásokra, nemi sztereotípiákra vonatkozik. Antoni Rita felhívta a figyelmet arra, hogy a nők ellen irányuló erőszak gyakorisága összefügg azzal, hogy a társadalom milyen szerepeket és viselkedési formákat vár el a férfiaktól és a nőktől. A dokumentum nem azért él ezzel a szóhasználattal, mert fel akarná lazítani bárkinek a női vagy férfiúi identitását – vont mérleget.

Ugyanakkor az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint azért is aggályos a megállapodás, mivel kettéosztja a társadalmakat. Törcsi Péter úgy vélte, a konvenció ellenséggé teszi a férfiakat és a nőket, mivel a dokumentum azt hangsúlyozza, hogy az esetek többségében az áldozatok a női nemhez tartoznak, ezzel szemben sok olyan tanulmány van, amely ezt nem támasztja alá.

Antoni Rita szerint egyáltalán nem igaz az a gyakran hangoztatott ellenérv, miszerint férfiellenes a megállapodás. Tény, hogy a nemi alapú erőszak áldozatainak többsége nő, és elkövetőinek többsége férfi, de az egyezményben is szerepel, hogy utóbbiak is áldozattá válhatnak, és a dokumentumban foglalt áldozatvédelmi intézkedéseket nemtől, kortól és más tényezőktől függetlenül érvényesíteni kell.

A kapcsolati erőszak definíciója tehát kiterjed a férfi áldozatokra is, ugyanakkor tény, hogy a kapcsolati erőszak maga aránytalanul érinti a nőket. A Belügyminisztérium adatai szerint 2016-ban a partner vagy volt partner által elkövetett erőszakos bűncselekmények 89,8 százalékában nő volt az áldozat. A halált is okozó esetek 80 százalékában volt nő az áldozat. A kapcsolati erőszak női sértettjeinek aránya pedig 92 százalék volt tavaly.

Szél Bernadett emlékeztetett arra, hogy az egyezményt a szöveget megcsonkítva terjesztették elő közigazgatási és társadalmi egyeztetésre. Kikerült belőle egyebek mellett az a pont, amely lehetőséget adott volna közvádas eljárásra, vagyis arra, hogy feljelentéssel élhessen az is, aki szemtanúja a bántalmazásnak – így a traumatizált áldozat válláról az eljárási procedúra minden terhe lekerülhetett volna. (Magyarországon jelenleg a szexuális kényszerítés, a szexuális erőszak és a szeméremsértés is csak magánindítvány alapján üldözendő.)

Az LMP társelnöke azt is elmondta, sürgeti a megállapodás jogszabályba illesztését, valamint az ahhoz szükséges források biztosítását. A Lehet Más a Jövő, az LMP ifjúsági szervezete szerint az isztambuli egyezmény ratifikálásával szintet lépne a nők elleni és a családon belüli erőszakkal szembeni harc. Átfogó intézkedésekkel meg kellene kezdeni az áldozatokkal foglalkozó szakemberek képzését, prevenciós kampányokat kellene folytatni, menedékhelyi kapacitást bővíteni és hatékonyabbá tenni a hatósági fellépést.

Azzal Törcsi Péter is egyetért, hogy sok figyelmet és forrást kell fordítani az áldozatvédelemre, a megelőzésre és arra is, hogy a rendőrség is hatékonyan és gyorsan el tudjon járni ezekben az esetekben. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint épp ezért került bele a Btk.-ba önálló tényállásként a kapcsolaton belüli erőszak. Ezzel a rendőrség, az ügyészség és a bíróság is sokkal könnyebben tud eljárni, és hatékonyabban fel tudja deríteni az eseteket. A megállapodás ratifikálását viszont ellenzi a központ, mivel a törvénybe iktatásával nem csökkenne látványosan a nőkkel szembeni erőszak.

Erőszak elleni harc

Az Európa Tanács által 2011-ben elfogadott konvenció az első nemzetközi jogi eszköz az erőszakot elszenvedő nők védelmében, de a családon belüli és párkapcsolati erőszak minden más aspektusára is kitér, többek között az erőszak tanúivá váló gyermekek védelmére is. Az egyezményhez való csatlakozás lehetőségét 2011. május 11-én Isztambulban nyitották meg. A dokumentumot eddig 23 ország ratifikálta, így Lengyelország, Románia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, legutóbb pedig Georgia is. Ugyan a megállapodást Magyarország 2014 márciusában aláírta, azóta is húzódik a ratifikációja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.