Lex CEU: ősz előtt már biztosan nem lesz döntés

Az AB nyári szünete július közepén kezdődik és augusztus végéig tart.

Markotay Csaba
2017. 06. 28. 3:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan csak a nyári szünet után, ősszel dönt az Alkotmánybíróság (AB) arról a beadványról, amelyben ellenzéki pártok támadták meg az április elején elfogadott lex CEU-t, azaz a felsőoktatási törvény módosítását – tudtuk meg. Ez az a jogszabály, amit több neves szervezet és alkotmányjogász – például a Bibó István Szakkollégium vagy épp Sólyom László volt AB-elnök és államfő – véleménye ellenére Áder János köztársasági elnök aláírt, így hatályba is lépett. Utólagos normakontrollra ugyan volt lehetőség, csakhogy ebben az esetben semmiféle határidő nem köti az AB-t (előzetes normakontrollnál 30 napja lett volna a testületnek), ráadásul a jogszabály így hatályba lépett. Mivel az AB nyári szünete július közepén kezdődik és augusztus végéig tart, őszig szinte bizonyosan várni kell a testület határozatára.

Közben a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amellyel a testület megtagadta a Demokratikus Koalíció CEU-ügyben benyújtott népszavazási kérdésének hitelesítését. A Kúria megalapozatlannak találta az ellenzéki párt felülvizsgálati kérelmét, mert a bíróság szerint az NVB döntése érdemben helyes volt, bár annak indoklásával nem értett egyet.

 

A lex CEU ügyében egyébként több más népszavazási kezdeményezést is benyújtottak, amelyek hitelesítését kivétel nélkül megtagadta a Patyi András vezette NVB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.