Mészárosék bevették Veszprémet is

Szinte biztos, hogy Szíjjék hónapok óta dolgoztak a felvásárláson, amivel vélhetően az önkormányzatot is megelőzték.

Jandó Zoltán
2017. 06. 20. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyása hiányzik ahhoz, hogy a Duna Aszfalt Kft. többségi részesedést szerezzen a Telekom Veszprém kézilabda-együttesét működtető Veszprém Handball Team Zrt.-ben (VHT). Mint arról beszámoltunk, az összefonódási bejelentést kedden tették közzé a felek a GVH honlapján. Az ügyletre még a hivatalnak is rá kell bólintania, de mivel a két cég teljesen más területen ténykedik, a Duna Aszfalt Kft.-nek pedig nincs más sportérdekeltsége, meglepő lenne, ha akadályt gördítenének a tranzakció elé.

Arról, hogy Mészáros Lőrinc üzleti köre megvenné az egyik legsikeresebb hazai klubcsapatot, hetek óta pletykáltak, abból a szempontból mégis némileg meglepőek a fejlemények, hogy eddig inkább a felcsúti polgármester közvetlen tulajdonszerzését híresztelték. Persze az együttes így sem kerül távol tőle, hiszen a Duna Aszfalt Kft. azé a Szíjj Lászlóé, akinek több közös üzlete is van Mészárossal. Kettejük kapcsolatáról az Index azt írta: egész közeli viszonyban vannak, egy szűk kör, Mészáros Lőrinc, illetve a testvére és Szíjj László állítólag még nyaralni is együtt járnak.

Mindenesetre szinte biztos, hogy Szíjjék hónapok óta dolgoztak a felvásárláson, amivel vélhetően a helyi önkormányzatot is megelőzték. A veszprémi közgyűlés ugyanis még tavaly júniusban úgy döntött, hogy a helyhatóság kizárólagos tulajdonában álló Csarnok Kft. tőkeemeléssel részesedést szerez a Veszprém Handball Team Zrt.-ben. A tranzakcióra azonban azóta sem került sor. Hartmann Ferenc, az MSZP veszprémi frakcióvezetője májusban érdeklődött is a polgármesternél, hogy mi a helyzet az ügylettel, Porga Gyula pedig szűk két hete írásban azt válaszolta: a tranzakció azért késik, mert a veszprémi csapatot működtető cég „tulajdonosi és tőkeszerkezetében változások indultak meg”. Márpedig a fejleményekről a polgármesternek biztosan első kézből voltak információi, hiszen 2015 vége óta a VHT felügyelőbizottságában is benn ül.

A társaságnál egyébként az idén nem ez lehet ez első tulajdonosváltás. A cég március végén az MKB Veszprém KC-tól a Veszprémi Építők Sportegyesülethez került. Akkor ez első ránézésre technikai váltásnak tűnt, hiszen például a vállalat vezetősége sem módosult, a mostani fejlemények és Porga Gyula tájékoztatása fényében azonban nem lenne meglepő, ha már a három hónappal ezelőtti tulajdonosváltással is Mészároséknak készítették volna elő a terepet.

A Duna Aszfalt Kft. tulajdonszerzése egyébként abból a szempontból pikáns, hogy így papíron egy olyan vállalkozáshoz kerül a veszprémi kézilabdacsapat, amely közvetlen „konkurense” az együttes több fontos szponzorának is. A klub ugyanis tavaly májusban támogatói megállapodást kötött Mészáros Lőrinc két építőipari cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel és az R-Kord Kft.-vel. Márpedig a Duna Aszfalt is ebben a szektorban ténykedik, nem is sikertelenül. A társaság az előző három évben összesen – nem kis részben az állami megrendeléseknek köszönhetően – mintegy 245 milliárd forintnyi árbevételre és közel 30 milliárd forintos adózott nyereségre tett szert. Utóbbiból bő 17 milliárdot osztalékként kivett ugyan Szíjj László, de a cégben így is maradt elég pénz egy ilyen tranzakcióhoz.

Logikus lenne, ha a tulajdonosváltással ismét új nevet kapna a csapat, és a jövőben Duna Aszfalt Veszprémként futna, erre azonban valószínűleg nem kerül sor. A mostani névszponzornál, a Magyar Telekomnál legalábbis lapunk kérdésére azt válaszolták: a jelenleg érvényes, 2019 közepéig szóló megállapodásuk szerint a VHT által működtetett csapatok valamennyi hazai és nemzetközi versenyen Telekom Veszprém néven szerepelnek. A távközlési cég tavaly május óta az együttes névszponzora, amiért 2016-ban 200 millió forintot fizettek.

Anyagi biztonság

Az elmúlt években pénzügyi szempontból is sokat fejlődött a veszprémi kézilabdacsapat. A VHT 2013-ban még „csak” 533 millió forintból gazdálkodott, tavaly azonban már 2,7 milliárdból. A társaság anyagilag a közelmúltban csak egyszer roppant meg, még 2015 végén, amikor hirtelen elapadtak a támogatói források. Ekkor a korábbi névszponzor MKB már kiszállt, az állami MVM pedig maradt ugyan, de állítólag jelezte: nem hosszabbít szerződést a kegyvesztetté vált Simicska Lajoshoz kötött kézilabdacsapattal. A Veszprém elnöke ugyanis ekkor (a lapunkban is tulajdonos) Fonyó Károly, Simicska Lajos egyik legközelebbi üzlettársa volt. A Figyelő tavaly azt írta: mivel a pénz állítólag nem érkezett túl gördülékenyen az MVM-től, egy időben az sem volt elképzelhetetlen, hogy az együttes fizetésképtelenné válik. A helyzetet végül Fonyó 2015 végi lemondása oldotta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.