Telekadóval tennék körbesétálhatóvá a Balatont?

A sarcot partszakasz-felajánlással válthatnák ki a telektulajdonosok.

Kovacsik Ágnes
2017. 06. 09. 7:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minap új javaslat született, hogy tizenhét év után végre körbesétálhatóvá váljon a Balaton. Az ötlet azonban élénk visszhangot váltott ki a tó környéki települések polgármestereinél és a telektulajdonosoknál is. Nem hiába. A Népszava értesülése szerint ugyanis külön telekadót vetne ki a közvetlen vízparti ingatlanokra a Somogy megyéért és a balatoni kiemelt üdülőkörzetért felelős állami főépítész. Ifjabb Horváth János ezt egy héttel ezelőtt, a Balaton Fejlesztési Tanács szakmai rendezvényén jelentette be. A főépítész azzal a javaslattal élt, hogy a telekadót ki lehetne váltani azzal, ha a parti ingatlan tulajdonosa ingyen leadna 20-50 métert a telkéből közcélú sétánynak.

A 2000-ben megszületett Balaton-törvény írja elő ugyanis, hogy az önkormányzatok belterületi parthosszuk 30 százalékán mindenki által szabadon használható sétányt alakítsanak ki. Erre azért volt szükség, mert a tó 195 kilométeres partvonalának jelentős része az emberek elől elzárt terület. 2002 és 2005 között a vízpart-rehabilitációs tanulmányok is elkészültek, amelyek településenként kijelölték új zöldterületként a tervezett sétányokat. Az elmúlt években azonban nem történt látványos változás, hiszen állami segítség nélkül a helyhatóságok képtelenek megvalósítani a közcélú sétány tervét, támogatásról szóló ígéretet pedig ez idáig nem is kaptak. A parti ingatlanok nagy része pedig állami tulajdonban van, ezért ifjabb Horváth János szerint az állam járhatna elöl jó példával azzal, hogy elsőként ezekből területekből csípnének le, hogy körbejárható legyen a Balaton.

A telektulajdonosokat mindenképp hátrányosan érinti a telekadó terve. Akkor is, ha sarc formában kell megfizetniük, és akkor is, ha fel kell ajánlaniuk telkük 20-50 méteres szakaszát, hiszen így a kisebb alapterületű ingatlan kevesebbet ér majd később is.

A Népszava megkeresésére a főépítész nem kívánt nyilatkozni, annyit azonban elárult: véleményét kifejezetten szakmai köröknek szánta, mert a Balaton-törvényt éppen most vizsgálják felül, s arra gondolt, szavai talán muníciót jelenthetnek a döntéshozóknak.

Korábban megírtuk, hogy valóban napirendre került a tavat érintő területrendezési terv felülvizsgálata, ez év decemberére készül el. A Miniszterelnökség korábbi válaszából kiderült, hogy mivel tizenhét év alatt nem sok változás történt, a kormány most olyan koncepcióval készül, amely mindenképpen megvalósítható.

Egyes vélemények szerint azonban nem sarccal kellene körbejárhatóvá tenni a tavat, hanem a 2000-ben megszületett törvény betartatásával.

„Telekadó helyett csupán a Balaton-törvénynek kellene vasszigorral érvényt szerezni – mondta a Népszavának Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester. – Csakhogy ez ahogy korábban, úgy ma is érdekeket sért, így aztán darázsfészekbe nyúlt az állami főépítész. Több alkalommal született rá terv, hogy feltöltik a part előtti területet, de megbukott az ingatlantulajdonosok ellenállásán. Sajnos maga az állam sem volt partner eddig.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.