Így jutottak várbeli lakásukhoz a polgármester szülei

A bérleti szerződés 2020. december 31-ig szól.

MN
2017. 07. 10. 6:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összkomfortos, 105 négyzetméteres az a várbeli lakás, ahol Nagy Gábor Tamás kerületi polgármester szülei laknak – írja a Hvg.hu az ingatlan bérleti szerződéséből kiderült adatokra hivatkozva. A portál kiemeli, hogy a bérlőtársak közösen 78 740 forint + áfát fizetnek bérleti díjként, ami erősen baráti árnak tűnik, ha összehasonlítjuk a környék hasonló, ingatlanpiacon elérhető lakások bérleti díjával.

Az is kiderült, hogy a lakásbérleti szerződés határozott időre, 2020. december 31-ig szól. A szerződésben szerepel, hogy a bérlőtársak az önkormányzat hozzájárulása nélkül is befogadhatják olyan közeli rokonaikat, mint a gyermek vagy az unoka.

Ez a Pala utcai ház egyébként egyike volt annak a 18 ingatlannak, amelyet a közel másfél évtizedes műemléképület-megújító program keretében felújítottak fővárosi és kerületi önkormányzati pénzből. Erre a házra 210 millió forintot költöttek 2011 és 2013 között, a barokk lakóháznak a földszinti lakásait is ekkor korszerűsítették. Ugyanezt a lakást az egy évvel korábban, 2014 januárjában megkötött szerződés alapján még egyedül bérelte a volt feleség, Szilvágyi Anita cége. Ez járt volna le 2015. december 31-én, de még előtte 10 nappal megköttetett az új szerződés, amelybe már belekerültek bérlőként a szülők is – írja a Hvg.hu.

A bérlőtársi megállapodást a budavári önkormányzat még anonimizált formában sem adta ki a portálnak.

Az I. kerületről már több ízben kiderült, hogy nevetséges összegekért ad ki önkormányzati ingatlanokat a polgármesterhez közeli köröknek: nem csupán szülei, de maga Nagy Gábor Tamás, sőt egy luxusautókat bérbeadó cég is olcsón jutott ingatlanhasználathoz.

Lapunk a napokban arról is beszámolt, hogy a I. kerületi önkormányzat Orbán Viktor miniszterelnök barátjához, Garancsi Istvánhoz köthető CD Hungary Zrt.-nek ad bérbe havonta 13 800 forintért egy 45 négyzetméteres, a budai Vár frekventált helyén lévő ingatlant. Az önkormányzat elismerte, hogy 2000. november 23-án, csere jogcímén lett bérlője a CD Hungary Zrt., határozatlan idejű bérleti idővel, és ekkor csak 2430 Ft/hó lakbért kértek a bérlőtől.

A Budavári Önkormányzat később közleményében azt írta, nem áll szándékunkban az inflációt meghaladó mértékben lakbért emelni, sem a bérlőinknek felmondani csak azért, mert a kerületi ellenzék szerint keveset fizetnek. Hozzátették: „Még sokáig rághatja az »ingatlanmutyis« csontot a sajtó, mindez a tényeken nem változtat: a Budavári Önkormányzat ingatlangazdálkodása a mindenkori jogszabályoknak megfelelően zajlott és zajlik ezután is”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.