Jönnek a hazafias tornaórák

Még idén év végéig módosítani kell a testnevelésórák kerettantervét.

Hutter Marianna
2017. 07. 27. 14:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még idén év végéig módosítani kell a testnevelésórák kerettantervét, hogy megjelenjen benne tantervi szinten a „hazafias és honvédelmi nevelés programja”. Ehhez kapcsolódóan megvalósíthatósági tanulmányt is ki kell dolgozni – derül ki a keddi Magyar Közlönyből. Nem oktatással kapcsolatos rendelkezésként jelent meg az intézkedés, hanem a védelmi felkészítés 2017. évre szóló feladattervében.

A projekt megvalósításáért az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője, Balog Zoltán, illetve Simicskó István honvédelmi miniszter a felelős. Szintén szerepel a közlönyben, hogy az Emminek 8 millió forintot kell költenie a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására, a kerettantervhez kapcsolódó tananyagfejlesztésre, valamint a hazafias nevelés programjához kötődő nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére. Hogy pontosan hogyan kell elképzelni a „hazafias és honvédelmi nevelést” a testnevelésórákon, arról hiába érdeklődtünk a honvédelmi tárcánál, lapzártánkig nem kaptunk választ.

Nem ez az első, a testnevelésórákat érintő kormányzati újítás. Mint májusban beszámoltunk róla, az iskolák bizonyos évfolyamain a gyerekek már nemcsak focival, hanem akár karatéval is kiválthatják a mindennapos testnevelést. Ezzel kapcsolatban az iskolákért felelős Klebelsberg Központ tankerületi központjai felmérést is végeztek az intézményekben, hogy megfelelők-e a küzdősportgyakorláshoz a feltételek, például van-e elég tatami.

A központ – miután a kormány a sportlövészet iskolai bevezetését is tervezi – nemrégiben arra is kíváncsi volt, van-e olyan udvarrésze az intézményeknek, ahol adott esetben ki lehet alakítani lőteret. Egyébként a sportlövészet esetleges bevezetésén sokan megütköztek, ám a fenntartó szerint az biztonságos, olimpiai sportág, annak semmi köze az agresszióhoz, erőszakhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.