38 fokos hőség, felhőszakadás is jöhet vasárnap

Az északkeleti országrészt leszámítva mindenütt hőségriasztást rendeltek el, a kánikulát 90 kilométer/órás szél és zivatar követi.

MTI
2017. 08. 27. 7:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli hőségre figyelmeztet vasárnap hajnalban kiadott közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A napi előrejelzés szerint a középhőmérséklet az északi, északkeleti országrész kivételével általában 25, 26, de délen és városi környezetben helyenként 27 Celsius-fok fölött alakul. A hőség miatt Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32–38 fok között lesz, a legmagasabb értékek a Dél-Alföldön várhatók. Késő estére 22–30 fok közé csökken a hőmérséklet. Vasárnap este az észak felől érkező front véget vet a kánikulának.

A heves zivatarok veszélye miatt szintén elsőfokú figyelmeztetést adtak a fővárosra és Pest megyére, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyére.

Az OMSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy az északi, északkeleti országrészben labilis lesz a légkör, főként a határ közelében már a nap első felében is előfordulhat zivatar. Leginkább ugyanakkor vasárnap késő délutántól, estétől várhatóan észak, északnyugat felől alakulhatnak ki elszórtan zivatarok az országban.

A zivatarokat elsősorban az Észak-Dunántúlon, de emellett az Északi-középhegységben, az Alföld északi, északkeleti részén helyenként viharos (óránként 70-90 kilométer körüli) szél, rövid idő alatt 20 milliméternél is több csapadék, jégeső is kísérheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.