A bíróság szerint tisztességtelen a BKK pótdíja

92-szeres fizetési kötelezettséget jelent a lejárt büntetés, és ez sérti a Ptk. meghatározott pontját.

MN
2017. 08. 16. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a Budapesti II. és III. kerületi Bíróság a BKK egy megbüntetett utassal szembeni pótdíjkövetelését, mert annak mértéke 92-szerese a jegyárnak, ez pedig tisztességtelen – írja az Index felidézve egy 2015-ös esetet.

A két évvel ezelőtti büntetésről Pulay Vince ügyvédjelölt beszélt a portálnak. Eszerint a közlekedési cég közel egy évig nem is törődött a büntetéssel, majd hirtelen fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett a Dr. Illés Levente Ákos Ügyvédi Iroda ügyfele ellen - az iroda képviseletét látja el Pulay is. Az elévülés kérdése már ekkor is felmerült, de az irodának volt egy további nyomós érve is a perre: a követelés alapjául meghatározott általános szerződési feltétel ugyanis meggyőződése szerint tisztességtelen.

Az eljáró bíróság a BKK pótdíját összehasonlította a parkolási pótdíjjal (ami 15 napon belüli befizetés esetén jellemzően az egy órai várakozási díj 12-14-szerese, 15 nap után pedig a 40-szerese, ráadásul nem kamatozik). Ehhez képest a BKK pótdíja már 30 napon belül 45-szörös, azon túl pedig 92-szeres fizetési kötelezettséget jelent. Ez a bíróság szerint nyilvánvalóan sérti a polgári törvénykönyv meghatározott pontját. Mivel pedig ez a szerződési feltétel tisztességtelensége miatt érvénytelen, a bíróság elutasította a BKK követelését.

Pulay Vince szerint az ítélet alapján a 32 ezer forintos követelésekre alapított perek valószínűleg az esetek többségében megnyerhetők, és a BKK által – az immáron jogerősen is megállapított – tisztességtelen pótdíj összeg alapján megnyert perek tekintetében is érdemes lehet az újrafelvétel kérdését megvizsgálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.