A japán herceg és lánya szétnézett Mészáros Lőrinc sertéstelepén

Forgatni nem lehetett. A felcsúti polgármesterrel nem találkoztak.

MN
2017. 08. 23. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titkos vizitet tett Mészáros Lőrinc Alcsútdoboz melletti mangalicatelepén Akisino japán herceg és lánya.

A Hvg.hu stábja értesült a látogatásról, de még közterületről sem készíthetett felvételeket a herceg delegációjáról, a japán követség két munkatársa ugyanis eltakarta a kamerájukat, amikor a vendégeket szállító autó megérkezett.

A követségi munkatársak azzal magyarázták ezt, hogy a haszonállatok háziasítását kutató herceg magánlátogatásra érkezett Magyarországra, a hírveréstől pedig azért tartottak, mert féltek, hogy a Mészáros-érdekeltségű mangalicatelepen tett látogatás nyomán rosszindulatú cikkek jelennek meg, és az sértő lehet a császári ház tagjaira. Hozzátették: mivel a göböljárási telep a legnagyobb az országban, így Akisino herceg semmiképpen nem hagyhatta ki. A japán követség azt is közölte, a herceget nem fogadta a felcsúti polgármester, bár ő is a telepen volt. Neki azonban nem volt kifogása a stáb jelenléte ellen, legalábbis amikor találkozott velük, tudomásul vette, hogy forgatni akarnak.

A herceg és lánya korábban Bugacon is járt, ott is megnézték a mangalicákat. Arról a látogatásról a távirati iroda készíthetett fotókat.

A most 51 éves japán méltóság útjáról korábban a császári udvar is hírt adott, az eseményről a japán média is beszámolt. Mint megírtuk, a múlt héten kezdődött látogatás azért is izgalmas, mert a japán uralkodóház fontos változás előtt áll. Akisino herceg édesapja, a most 83 éves Akihito császár ugyanis jövőre nyugdíjba vonul, ezt követően elsőszülött fia, Naruhito herceg foglalja el a trónt.

Az út programját a császári udvar nem részletezte, annyi azonban kiderült, hogy a két japán arisztokrata a magyar állattenyésztés és képzőművészet iránt érdeklődik. A szokatlan párosítás hátterében a császári családtagok szakmai érdeklődése áll: Akisino herceg a természettudományok doktoraként haszonállatok háziasításáról végez kutatásokat, míg 25 éves lánya, Mako jelenleg is PhD-tanulmányokat folytat a művészet és a muzeológia területén.

A magyarországi látogatás nem hivatalos. A császári család tagjai magánútjuk miatt választották Magyarországot, mert – miként a császári udvar tájékoztatásában áll – mindketten régóta érdeklődnek hazánk iránt.

Forrásaink korábban jelezték: a vizit több hónapig tartó szervezése során külön hangsúlyt fektettek arra, hogy a látogatás politikamentes legyen. Erre utal a delegáció összetétele is, úgy tudjuk, Akisino herceg kutatómunkáját több japán biológus is segíti. Kifejezetten a magyar fajtákra kíváncsiak, értesüléseink szerint a herceg nemcsak a sertések, hanem a hazai kutyafajták után is érdeklődik. A delegáció sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel nem találkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.