„A Jobbik szégyellheti magát!” – ezzel hívja a Fidesz a nyugdíjasokat

Itt a fideszes telefonhívás felvétele, kellemes férfihangon csúsztat benne igen nagyot a kormánypárt. A NAIH vizsgálódik a kampány miatt.

Koncz Tamás
2017. 08. 22. 12:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Prohardver fórumának egyik felhasználója felvette azt az automatikus telefonhívást, amellyel a Fidesz „tájékoztatja” a nyugdíjasokat Vona Gábor Jobbik-elnök állítólag a nyugdíjasokat sértő szavairól.

A kampányszöveget – amely a szövegkörnyezetéből teljesen kiragadja az idézett félmondatokat – egy kellemes hangú, valószínűleg idősebb férfi olvassa fel, mesterkélt felháborodással. A felvétel hitelességét ellenőriztük, itt ön is meghallgathatja:

A Fidesz telefonos kampánya miatt egy állampolgári panasz alapján vizsgálatot folytat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az információs önrendelkezési jog vonatkozó pontja alapján – tudta meg a Magyar Nemzet.

Egyelőre azonban nem világos, milyen adatbázisból jutott hozzá a Fidesz a nyugdíjasok nevéhez és telefonszámához. Orbán Viktor miniszterelnök korábban már többször is küldött levelet kifejezetten a nyugdíjasoknak, azokat azonban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldte ki, amely természetesen rendelkezik a nyugdíjasok teljes adatbázisával. Most azonban egy párt hívogatja a nyugdíjas polgárokat, amely nyilván nem rendelkezhet ilyen teljes adatbázissal, és kérdéses, hogy milyen legális úton juthat hozzá.

Péterfalvi Attila a NAIH elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére, a konkrét ügy ismerete nélkül, általánosságban csak annyit mondott, hogy törvényes lehet egy ilyen adatbázis létezése, ha a párt a saját szimpatizánsaitól hozzájárulást kapott, hogy adataikat kezelje. Egy ilyen szimpatizánslista tartalmazhat olyan adatokat is – életkor vagy foglalkozás –, amely alapján nyugdíjasként lehet beazonosítani valakit.

Péterfalvi arra a kérdésre, hogy a nemzeti konzultációs ívek adataira támaszkodhatott-e a Fidesz, és hogy legálisan kik kérhetik el a nyugdíjasok adatait az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságtól, az elindított vizsgálatra hivatkozva nem válaszolt.

Az ügyben a Magyar Nemzet megkereste a nyugdíjbiztosítót, amint választ kapunk, közöljük.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint az úgynevezett tájékoztatási kampányukban minden adatkezelési szabályt betartanak. 

###HIRDETES###

Az idézett szavak valóban szerepeltek Vona Gábor egyik Facebook-posztjában, de azt Orbán Viktort a Tusványoson kifütyülő nő megrángatását látva tette közzé. Ebben többek között azt írta: „az ott álló viktoriánus nyugdíjasokon eluralkodott a lincshangulat”. Vona tehát a konkrét esetről, illetve Fidesz-rajongó és gyűlölködő nyugdíjasokról írt, nem általában az idősekről.

A Fidesz és a kormánypárti média azóta is napirenden tartja ezt, úgy állítva be, hogy Vona általában a nyugdíjasokat sértette meg, és nem hajlandó ezért bocsánatot kérni. Vona Gábor a Jobbik augusztus 20-i rendezvényén beszélt a posztról és utóéletéről. Mint fogalmazott, ha hibát követ el, hajlandó bocsánatot kérni. Azt mondta: bocsánatot kér a nyugdíjasoktól, de a Fidesz nevében, a Fidesz helyett, amiért manipulálja, hamis hírekkel, csúsztatásokkal hecceli, egymás ellen fordítja őket.

Vona Gábor ma közleményben is reagált a Fidesz lépésére. „Ma lelepleződött a Fidesz telefonos kampánya, amely hazugságra épül és semmi mást nem céloz, mint az idős emberek manipulálását, hergelését a Jobbik ellen. A Fidesz fél a kormányváltó erőtől, a Jobbiktól, ezért vet be gyűlöletkeltő, társadalmi csoportokat megosztó, uszító kampányfogásokat.” - írta a Jobbik elnöke.

Vona Gábor szerint ez nem volt bölcs döntés, hiszen hiába nézi le a Fidesz a nyugdíjasokat, nagy részük nem fog bedőlni a kormány újabb hazugságkampányának. „A kiragadott félmondatok helyett újra mindenki figyelmébe ajánlom júliusban, a tusványosi botrány után írt Facebook-bejegyzésemet” - emelte ki a pártelnök. Majd közölte: ismét vitára hívja „a gépi hang mögé rejtőző Orbán Viktort, hogy olyan valódi kérdésekről beszéljünk, mint a nyugdíjrendszer fenntarthatósága, a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíj lehetősége és a gyógyszertámogatás reformja”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.