A kedvezményes MNB-hitelek leállítását követeli az Együtt

A jegybank alapkamaton adott hitelt a dolgozóinak lakásvásárlásra, többek közt az elnök barátnőjének is.

MN
2017. 08. 11. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja arra szólította fel Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy a jegybank ne adjon több, a piacinál kedvezőbb kamatozású lakáshitelt a dolgozóinak.

Spät Judit, a párt elnökségi tagja az MTI tudósítása szerint azt mondta: adatigénylésük alapján kiderült, hogy az MNB 39 és 50 millió forint közötti kedvezményes hiteleket is adott alkalmazottai lakásvásárlására. A kölcsönök kamata pedig megegyezik a 0,9 százalékos jegybanki alapkamattal, vagyis jóval olcsóbb a piacon elérhetőnél.

Kiemelte, hogy eddig több mint 400 ilyen hitelszerződést kötöttek, amelyeknek a teljes összege 3,6 milliárd forint. Hozzátette, hogy az Együtt kérdést nyújt be a jegybankelnökhöz és Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy ők maguk vagy családtagjaik részesültek-e ilyen kedvezményes hitelből.

Az MNB kedvezményes dolgozói hitelei azután kerültek az érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, Vajda Zita, Matolcsy György barátnője 32,2 millió forint, rendkívül kedvező kamatozású hitelt kapott, hogy 2015 májusában megvásárolhasson egy lakást a fővárosban, a Naphegyen. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.