A legfőbb ügyész a Kúriához fordult Ahmed H. ügyében

Polt Péter szerint a táblabíróság törvénysértő döntést hozott, amikor új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot.

MN
2017. 08. 25. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogorvoslatért a Kúriához fordult Polt Péter legfőbb ügyész, amiért a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Fazekas Géza elmondta: a Legfőbb Ügyészség szerint a táblabíróság törvénysértő döntést hozott a szír férfi ügyében, amikor új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, mivel a végzés indokaként megjelölt hiányosságok pótolhatók lettek volna a másodfokú eljárásban. Ezért Polt Péter azt kérte a Kúriától: állapítsa meg, hogy a táblabíróság a büntetőeljárási szabályok megsértésével helyezte hatályon kívül az ítéletet.

A szóvivő hangsúlyozta: a jogorvoslati indítvány nem függeszti fel a konkrét eljárást – írja az MTI.

A Szegedi Ítélőtábla június 15-én helyezte hatályon kívül az elsőfokú ítéletet Ahmed H. ügyében. Az ítélőtábla arra hivatkozott, hogy az elsőfokú bíróság nem követett el eljárási hibát, a tényállást is felderítette, a bizonyítékokat beszerezte, de az már nem derül ki az indoklásból, milyen alapon válogatott a bizonyítékok közül, miért vett figyelembe egyeseket, másokat pedig miért hagyott figyelmen kívül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.