A legnagyobb írók közé emelnék Bayer Zsoltot

Kerényi Imre a Magyar Demokratában jelentette ezt be, ahol azt is kifejtette: London már nem létezik, Párizsnak vége.

MN
2017. 08. 09. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nagy lesz a felháborodás, mert a Nemzeti Könyvtárban meg fogom jelentetni Bayer Zsoltot” – fogalmazott Kerényi Imre a Magyar Demokratának adott, augusztus 9-én megjelenő interjúban.

A politikai pályáját az MSZMP-ben kezdő, jelenleg miniszterelnöki megbízottként dolgozó Kerényi ezzel olyan, halhatatlannak tartott szerzők közé emeli be a trágár kirohanásairól is ismert újságírót, mint amilyen Jókai Mór, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza és Kosztolányi Dezső.

A beszélgetés során kiderül, hogy Kerényi Imre Szabó Dezsőt a legek közé emelné, csakúgy, ahogy Tormay Cécile-t, Herczeg Ferencet, Nyírő Józsefet és Wass Albertet. „Rehabilitációk tömegére van szükség\" – fogalmazott Kerényi.

Különösen Tormay Cécile és Nyírő József megítélése, főként egykori politikai nézeteik miatt, ma is élénk vitákat vált ki, irodalmi munkásságuk értékelését pedig olykor nehéz elválasztani a polémiában résztvevők világnézeti meggyőződésből fakadó állásfoglalásától.

Kerényi sajátos kijelentéseket tesz az interjúban a jelenkor Európájáról is, amikor úgy fogalmaz: „London már nem létezik, de Marseille-nek, Párizsnak is vége, és (...)a színes bőrűek habzó nyüzsgése eltakarja Róma valódi arcát.\"

A fentiek után szinte már az is logikusnak tűnik, Bayer Zsolt már életében az irodalmi panteonba kerüljön. Pedig Bayert olvasói nem örökbecsű regényekről, verseiről ismerik: bár írói pályafutása alatt 22 kötetet adott ki, inkább a Magyar Nemzetben, Magyar Hírlapban vagy a saját blogoldalán megjelenő jegyzetei, blogbejegyzései tették közismertté.

Közismert, hogy indulatos politikai publicisztikájában gyakorta ragadtatja magát erősen vitatható kijelentésekre. „A cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. Akkor és azzal akar üzekedni, akit és ahol meglát. Ha ellenállásba ütközik, gyilkol” – írta például még 2013-ban a Magyar Hírlapban.

A Bádog – Bayer Zsolt blogja nevű felületen 2015-ben már azt fejtette ki, hogy minden 14 év feletti migráns potenciális gyilkos. A civiltörvény ellen a parlamentben békésen demonstráló tiltakozókról pedig áprilisban ezt mondta a Karc FM rádió műsorában. „Ha még egyszer ezek vagy ilyenek megjelennek a parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön ( ), ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat. Ez ugyanis Magyarország parlamentje, nem pedig a nyilvános vécé, ahová ezek valók.”

Agresszív kijelentései miatt a médiatanács már több alkalommal is több százezer forintra büntette Bayert Zsoltot.

A Nemzeti Könyvtár-sorozat kiadását egyébként 350 millió forinttal finanszírozta a kormány, a sorozatot Orbán Viktor kérésére hozták létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.