A migránsokra mutogat a büfékocsikat megszüntető MÁV

Visszaesett a kereslet a büfé- és a hálókocsik iránt, a MÁV szerint a migrációs válság miatt is.

MN
2017. 08. 31. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téli menetrendváltással a MÁV-Start visszavágja az úgynevezett utasellátó üzletágat, vagyis decembertől a nemzetközi vonatoknak is csak egy kisebb részén lesznek büfé- és hálókocsik. Emiatt a VDSZSZ vasutas-szakszervezet sztrájkot is bejelentett, igaz, ez nem látszik sikeresnek.

Az Index megkeresésére a MÁV levélben magyarázta az intézkedéseket. Ezek szerint mindkét ágazat, a büfékocsi és a hálókocsi is haldoklik, egyszerűen alacsony a kihasználtság, és veszteséget termel. Meglepő módon azonban a vasúttársaság fontosnak tartotta kiemelni, hogy 

a 2015. évben kezdődő migrációs válság jelentősen visszavetette a szegmens eredményességét, ennek következtében a járatok addigi kihasználtsága erősen visszaesett. 

A kérdésünkre, hogy vajon hogyan befolyásolhatták a 2015. nyári események a vasút népszerűségét, a MÁV azt írta: „a migrációs válság, majd a nemzetközi terrorveszély az eredményesség alakulására és a járatok kihasználtságára gyakorolt negatív hatást”. 

Az Index megjegyzi, hogy a MÁV büfékocsijai annak ellenére veszteségesek, hogy meglehetősen drágák, ellenben rossz minőségű ételeket kínálnak, egyáltalán nem követték a trendeket, és a versenytársakkal összehasonlítva kifejezetten rosszak az ár-érték arány. 

A Budapest–Berlin Metropol EuroNight megrövidítését – a vonat csak Prágáig fog járni a téli időszaktól – a MÁV azzal magyarázta, hogy 2015 óta a Deutsche Bahn drasztikusan megemelte a német szakasz vállalkozói díját, amit már nem fedeznek a bevételek. Más társaságok ugyanakkor valahogyan megoldják a  problémát, a cseh és a lengyel vonatok továbbra is elmennek Berlinig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.