A véradók segítsége nélkül baj lesz

Ismét véradásra szólít az Országos Vérellátó Szolgálat.

MN
2017. 08. 22. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári véradási hajlandóság csökkenése miatt, illetve azért, hogy megőrizzék a vérkészletek stabilitását, ismét véradásra hívja az országot az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ). Keddi közleményében úgy fogalmazott: egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, a nyári hónapokban azonban kevesebben mennek el a nagy meleg és a sokakat érintő allergiaszezon, valamint a szabadságok miatt. Az utóbbi hetekben azonban megnövekedett az egészségügyi intézmények vérfelhasználása, aminek eredményeként az országos vérkészlet – az intenzív toborzás ellenére is – csökken.

A honlap tájékoztatása szerint kifejezetten kevés van jelenleg AB negatív vérből, és csupán éppen elegendő a mennyiség A pozitív, 0 negatív, A negatív vérből. Az OVSZ a következő napokban, hetekben fokozottan számít az önzetlen véradók segítségére, hogy mind az életmentő beavatkozások, mind a tervezett műtétek, krónikus kezelések vérigényét ki tudja elégíteni.

A kevés véradó miatt július végén egy kollégánk édesanyja került nehéz helyzetbe, az ő műtétjét kellett volna halasztani, ha nem sikerül irányított véradással elég 0 negatív vért szerezni.

Kedden írtunk arról, hogy azért nem csak nyáron vannak problémák a vérkészlettel. Nem vagyunk véradó nemzet, a többség csak akkor aktivizálja magát, ha ismerőse, barátja szorul segítségre. Ráadásul a szabályokra is ráférne a módosítás, itthon épp egy olyan betegség érintettjei nem válhatnak donorrá, akiktől a kezelésük miatt egyébként is nagyon sűrűn kell sok vért levenni, amivel pedig amúgy nincsen semmi baj. Az ominózus betegség a hemokromatózis nevű vastárolási rendellenesség, amely során a szervezetben kórosan sok vas szívódik fel és tárolódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.