Alkotmánybírósághoz fordult 23 szervezet a civiltörvény miatt

Közzétették az iratmintát is, amellyel más civil szervezetek is panaszt tehetnek a testületnél.

MN
2017. 08. 30. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alkotmányjogi panasszal fordult 23 civil szervezet az Alkotmánybírósághoz a külföldi támogatást kapó civileket megbélyegző törvény miatt. A szervezetek keddi közleménye szerint a közös beadványt a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság jogászai szerkesztették.

A civilek jogilag aggályosnak és társadalmilag károsnak tartják a törvényt, amely szerintük kizárólag arra alkalmas, hogy a szervezetek hitelességét és az irántuk megnyilvánuló közbizalmat aláássa. 

Mindez pedig sérti az érintett szervezeteknek alaptörvényben is biztosított jó hírnévhez, a magánszféra tiszteletben tartásához fűződő jogát, valamint sérti a szabad véleménynyilvánítási és egyesülési szabadságot.

A Magyar Helsinki Bizottság közzétette az indítványmintát is, amelyet így más szervezetek is – saját adatokkal – magukra szabhatnak és benyújthatnak az alkotmánybírósághoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.