Átírja a tárca a minden felvételt begyűjtő adatbázisról szóló javaslatot

Egyebek mellett elvetették, hogy a szállodák másolatot készítsenek a magyar állampolgárok igazolványairól.

Hutter Marianna
2017. 08. 31. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ponton is megfogadta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) észrevételeit a Belügyminisztérium az állampolgárok megfigyelését érintő törvénymódosításról szóló tervezettel kapcsolatban. A Magyar Nemzet még augusztus elején számolt be arról, hogy változtatnának a polgárok személyi adatairól szóló törvényen, így például a jövőben központi helyen lehetne tárolni az egyes szervek által készített felvételeket.

A témában Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt szerdán Sneider Tamás jobbikos képviselő írásbeli kérdésére. Ebből kiderül: a kép- és hangfelvételek központi tárhelyen történő tárolásával összefüggésben tett előterjesztést a Péterfalvi Attila által vezetett NAIH módosító javaslatainak megfelelően átdolgozták.

„A módosítás kiterjed egyrészt arra, hogy az adatkikérés dokumentálása megtörténjen, másrészt a NAIH hivatalból ellenőrizheti az adatok felhasználásának jogszerűségét” – közölte a miniszter. Ugyancsak a NAIH iránymutatásának megfelelően, módosították a szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos rendelkezést. Így az új tervezet értelmében a szálláshelyek nem készítenek másolatot a magyar állampolgárok igazolványairól. Ugyanakkor Pintér Sándor nem tért ki arra, hogy szabnak-e további feltételeket az egyes helyeken rögzített adatok felhasználásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.