Beer Miklós: Nekem nem azt kell mondanom, ami tetszik az embereknek

A migrációról beszélt a váci megyés püspök a Hír TV műsorában. Szerinte a magyarok meg vannak zavarodva.

Fokasz Oresztész
2017. 08. 14. 19:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyházi vezetőként föl kell vállalni annak felelősségét, hogy azt mondom, amit hiszek. Ez egy kockázatos vállalkozás, sokszor megtapasztalom – mondta Beer Miklós váci megyés püspök a Hír TV Egyenesen című műsorában, amikor arról kérdezték, hogyan éli meg, hogy a migrációs válság ügyében ő Ferenc pápa gondolatait osztja (vagyis azt vallja, hogy az úton lévőket föl kell karolni), míg a magyar – elvileg keresztény szellemiségű – kormány azzal merőben ellentétes álláspontot képvisel.

A püspök elmesélte, gondolatai miatt már lehazaárulózták, és Ferenc pápa majmának is nevezték. – Ez tényleg nagyon fáj, és nem értem, mások miért gondolják, hogy nekem azt kell mondanom, ami az embereknek tetszik – fogalmazott. Hozzátette: neki valójában azt kell továbbadnia, amit Isten rábízott. Szerinte az emberek meg vannak zavarodva, a harsogó idegengyűlölő propaganda miatt nem tudják, kinek higgyenek. – Én tudom, kinek higgyek – fogalmazott, megemlítve, hogy Ferenc pápára, aki nem mellesleg az első számú egyházi felettese, nagy tisztelettel tekint.

Beer Miklós kifejtette: amikor politikusok beszélnek arról, hogy „mi keresztények vagyunk”, azt valójában kultúrtörténeti értelemben értik. – Mi ezzel szemben hisszük azt, hogy Jézus Krisztusban a teremtő Isten szól hozzánk, és úgy olvassuk a Bibliát, mint azt az etalont, amely segít a világban eligazodni – mondta.

Beer Miklós elmesélt egy esetet, amikor egy gyalázkodó levelet kapott valakitől, aki rákérdezett, hogy a püspök tényleg egyetért-e Ferenc pápa gondolataival, mert ha igen, ő inkább kilép az egyházból. Amikor Beer felvilágosította az illetőt, hogy az egyházfő valójában a hegyi beszédet idézte, arra azzal reagált a levélíró, hogy ő ugyan nem tudja, mi az a hegyi beszéd, de a pápának nincs igaza, és kész. A püspök szerint ebből is az látszik, hogy ezeknek az embereknek valójában „fogalmuk sincs, miről beszélnek”, el vannak tévedve, a politikusok pedig csak még jobban összezavarják őket. Pedig – fogalmazott – éppen akkor lehetne megmutatni a kereszténység erejét, amikor olyan kihívások érik, mint ma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.