Bekamerázza kalauzait a MÁV

A vasúttársaság munkavállalói és az utasok biztonságát is szem előtt tartja.

MN
2017. 08. 22. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus közepén, 25 jegyvizsgáló önkéntes részvételével testkamerák gyakorlati tesztelésébe kezdett a MÁV-Start Zrt., a projekt keretében három gyártó 26 eszközét próbálják ki a kalauzok – írja közleményében a vasúttársaság.

A belső próbákat követően augusztus 16-án a gyakorlatban is elindult a tesztelés a legforgalmasabb budapesti elővárosi vonalakon. Az önkéntes jegyvizsgálókon kitűző jelzi az utasok számára, hogy „hang- és képrögzítés történik”. A tesztelésben részt vevők ezután értékelik az eszközöket, és ezután dönt a MÁV-START vezetése a rendszer bevezetéséről – hívták fel a figyelmet a közleményben.

A kamerákra azért van szükség, mert sok szóbeli inzultus és fizikai atrocitás éri a munkájukat végző jegyvizsgálókat – főleg a bliccelő vagy szabálysértő utasok részéről. A vasúttársaság emlékeztet, augusztusig összesen 53 kalauz lett valamilyen támadás elszenvedője. Az elkövetők alapesetben akár öt év börtönbüntetést is kaphatnak, mivel közfeladatot ellátó személy sérelmére erőszakos bűncselekményt követnek el. Ugyanakkor az utasok és a vagyontárgyaik biztonságára is gondolt a kamerák tesztelése során a MÁV.

Hozzátették: a nagy európai vasúttársaságoknál megszokott, hogy a vonatokat fedélzeti kamerával szerelik fel, emellett a vasutasok is viselnek testkamerát. A német vasúttársaság, a Deutsche Bahn tavaly döntött a testkamerák bevetéséről, első körben a berlini pályaudvarokon szolgálatot teljesítő vasútbiztonsági szolgálat egyes tagjait látták el tesztjelleggel ilyen eszközökkel.

Az osztrák vasúttársaság, az Österreichische Bundesbahnen ugyancsak a múlt évben állított próbaüzembe 50 testkamerát Bécs és néhány vidéki nagyváros pályaudvarain. Az intézkedésnek köszönhetően jelentősen visszaesett az erőszakos cselekedetek száma.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.