Budai Gyula: Hollandiának bocsánatot kell kérnie

A fideszes politikus szerint nem elég az elhatárolódás, annál többre van szükség.

Kovacsik Ágnes
2017. 08. 26. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem elég az, hogy a holland külügyminiszter elhatárolódott a nagykövetétől, Hollandiának bocsánatot kellene kérnie. Az elhatárolódás „csak egy válasz, de nem kielégítő válasz, a magyar kormány a bocsánatkérést várja ebben az ügyben”– mondta az MTI tudósítása szerint Budai Gyula a magyar–holland diplomáciai konfliktussal kapcsolatban, egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva.

A fideszes politikus hozzátette: elfogadhatatlan a holland nagykövet Magyarországgal kapcsolatban tett kijelentése.

Budai Gyula szintén kérdés kapcsán kitért arra is, hogy a magyar–holland gazdasági kapcsolatok a legmagasabb szinten vannak, és ez elmondható a külügyminiszteri kapcsolatokról is. Ugyan vannak nézetkülönbségek a két ország között, de alapvető kérdésekben egyetért a két külügyi vezető, és a mostani „incidens” nem lesz kihatással a két ország gazdasági kapcsolataira – vélte.

Ez egy diplomáciai ügy, ezt a holland kormánynak kell megoldania, most az „ő térfelükön pattog a labda” – jegyezte meg Budai Gyula.

Ami az ügyet illeti: nagy port kavart, hogy a távozó holland nagykövet, Gajus Scheltema a 168 Órának adott interjúban azt mondta: a magyar kormány úgy kreál ellenséget, mint a terroristák. Ez a kijelentése kiverte a biztosítékot Budapesten, főleg a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Szijjártó Péter tárcavezető válaszul határozatlan időre haza is rendelte a hágai magyar nagykövetet, Kocsis Andrást, aki egyébként alig több mint egy éve dolgozott állomáshelyén. (Azt az érdekességet a 24.hu szúrta ki, hogy Szijjártó Péter és Kocsis András középiskolai évfolyamtársak voltak.)

Megszólalt a holland külügyminiszter is pénteken. Bert Koenders telefonon felhívta Szijjártó Pétert, és leszögezte, amit a távozó budapesti holland nagykövet nyilatkozott, az nem a holland kormány álláspontja. A holland külügyminiszter arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy kormánya elhatárolódik a távozó budapesti nagykövet azon állításától, amely egyenlőségjelet tesz a terroristák és a magyar kormány közé. Majd saját maga is elhatárolódott a Magyarországot bíráló kijelentésektől.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.