Cégbíróság kontra Orbán család

Visszaállítanák a 18 évvel ezelőtti állapotot, de egyelőre nem kaptak rá engedélyt.

Jandó Zoltán
2017. 08. 30. 5:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első körben hiánypótlási eljárás nélkül elutasította az Orbán család érdekeltségébe tartozó Gánt Kő és Tőzeg Kft. kettéválását a cégbíróság. Az indoklás szerint a miniszterelnök édesapjának, édesanyjának és öccsének tulajdonában lévő társaság nem csatolt minden szükséges dokumentumot az ügyintézéshez, ezért nem engedélyezték a folyamatot.

A cég tulajdonosai még júniusban döntöttek arról, hogy kiválással átalakítják az elmúlt években százmilliókat hozó bányavállalatot. Az elképzelésük az, hogy a Gánt Kő és Tőzeg Kft.-ből két társaság jönne létre: a Gánt Kő Kft. kizárólag a kormányfő édesapjának, Orbán Győzőnek a tulajdonában marad, míg a kiváló Hahót Tőzeg Kft. Orbán Győzőné és ifj. Orbán Győző kezébe kerül (előbbinek 21, utóbbinak 79 százalékos részesedése lenne).

A családtagok a vagyon felosztásáról is határoztak: nem meglepő módon a gánti székhely, és az ott lévő vagyonelemek a Gánt Kő Kft.-nél maradnak, az iszkaszentgyörgyi és a hahóti fióktelepek viszont az új vállalathoz kerülnek. A saját tőke nagyobb része is a Hahót Tőzeg Kft.-nek jut: a közel 800 millió forintból nagyjából 464 milliónyi kerül ehhez a társasághoz, míg Orbán Győző cégénél 334 millió forintnyi marad.

A családnak folyamatban lévő bírósági ügye is van a Herkules 777 Bt.-vel, amelynek tulajdonosától – a Direkt36 egy riportja írt erről – az Orbánék cége által forgalmazott ragasztók receptje származhat, és amellyel elszámolási viták miatt évek óta pereskednek. Az eljárások tétje több tízmillió forint, ám ezért furcsa módon nem a gánti, hanem az új hahóti cég fog küzdeni, pedig a ragasztót elvileg az előbbi településen gyártják.

Az első körben meghiúsított szervezeti átalakítás – amit egyébként október 1-jéig szeretnének lezárni – azért különösen érdekes, mert néhány évvel ezelőtt már lezajlott, csak éppen ellentétes irányba. A Hahót-Tőzeg Kft. 1999-ben szűnt meg, miután beolvadt a Gánt Kő és Tőzeg Kft.-be. Az, hogy most miért kell visszaállítani a 18 esztendővel ezelőtti állapotot, nem teljesen egyértelmű, hacsak nem azért, mert a tulajdonosok úgy ítélték meg: a családi vállalkozás már túl nagyra nőtt. A cég tavaly 412 milliós árbevétel mellett (részben egyéb bevételeinek köszönhetően) bő negyedmilliárdos profitot ért el, ebből 170 milliót osztalék formájában ki is vett a miniszterelnök rokonsága.

A szétválás elutasítása során hiányolt egyik dokumentum leadását már pótolta is a Gánt Kő és Tőzeg Kft., amelyben mások mellett egy leltár is szerepel a tárgyi eszközökről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.