Csütörtöktől már működnek a beléptető kapuk a Deák téren

Két-három hét múlva a metróból kifelé vezető sávban fog csak automatikusan nyílni.

MN
2017. 08. 30. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKK a 2-es metró Deák Ferenc téri állomásának Sütő utcai kijáratához helyezett el tíz kaput, amelyek az első időszakban még nyitva lesznek. Nullszériás kapukról van szó, ezért tesztüzemben működnek. Két-három hét után viszont már csak a metróból kifelé vezető sávokban fog automatikusan nyílni, a részleges beüzemelés pedig 2018-ban várható.

A kapukon való áthaladás irányát az eszközökön elhelyezett kijelzők mutatják, amelyeket szemmagasság fölé helyeztek el, ezt kezdetben kordonok és személyzet is segíteni fogja. Mivel továbbra is szükséges a papíralapú jegyek és bérletek ellenőrzése, az ellenőrzési rendszer nem változik. A kapuk előtt még megtalálhatók a jegyérvényesítő készülékek, és ellenőrök is lesznek az állomáson. Minden állomáson forgalmi szimulációt végeztek el a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen, ezek alapján határozták meg, hogy hány kaput telepítsenek az egy állomásokra. A forgalmi helyzet alapján módosítható, hogy hány kapu szolgálja ki a kimenő és a bemenő forgalmat.

A tesztüzem során szerzett tapasztalatok alapján további fejlesztésre is lehetőség van. A BKK azt a típusú kaput telepítette az állomásra, amely 2013 nyarán a Corvinnegyed metróállomáson végzett teszt alapján a legjobbnak bizonyult. Akkor a közlekedési társaság négy gyártó termékét próbálta ki.

A Sütő utcai kijáratnál telepített kapusor kihelyezésével elinduló projekt során 810 kaputestet, közel 530 állomási és csaknem 11 ezer járművekre kihelyezett érvényesítő készüléket telepítenek az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódóan. A RIGO nevű rendszerben a papíralapú jegyek és bérletek fokozatosan megszűnnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.