Darabonként 143 ezerért cserél le hétezer lámpát a főváros

Harmincezer lámpa szorulna azonnal cserére, de a számítások szerint csak hétezerre van pénz, hitelből.

MN
2017. 08. 30. 9:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétezer, elavultnak és energiapazarlónak számító nátriumlámpát cserélne le a Fővárosi Önkormányzat korszerű, LED-es világító berendezésekre, összesen egymilliárd forintért – derül ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére készített előterjesztésből, amit a közgyűlés 24 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett elfogadott. A szükséges összeget az Európai Beruházási Bank (EIB) hitelkeretéből fedeznék, és végső soron a megtakarított energia lenne a fedezet a megtérülésére – a számítások szerint 13-15 év alatt.

Az előterjesztésből kiderül, hogy Budapesten 30 ezer közvilágítási lámpa van, amelyek korszerűtlenek, és sokat fogyasztanak, illetve további 80 ezer lecserélésére lenne szükség középtávon. Az elmúlt években már hétezer nátriumlámpát lecseréltek, de ugyanolyan típusra, vagyis 260 millió forint befektetéssel nem értek el energiamegtakarítást. Ha LED-re cserélik a lámpákat, akkor viszont évente 1,8 millió kilowattórát (kWh) spórolnának meg, ami bruttó 65 millió forintot jelentene évente az áramszámlában.

Korábban, a közgyűlés előtt Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője bírált a programot, szerinte ugyanis a piaci árnál másfélszer drágábban írják ki a pályázatot. Úgy számol, hogy darabonként 143 ezer forintba is kerülhetnek a világítótestek, pedig a piacon a legjobb minőségű, legdrágább lámpák ára sem éri el ennek a kétharmadát. „Nem ez lenne az első eset, hogy egy »irányított közbeszerzéssel« drágán, de rossz minőségben korszerűsítenek közvilágítási rendszert” – mondta Tokody.

A közvilágítás-korszerűsítést korábban több okból is kritizálták. Egyes városokban a lakók elégedetlenek voltak a fényerővel, úgy találták, hogy éjszaka egyszerűen sötétek maradnak a közterek. Máshol a lámpatesteket szállító cég, az akkor még a miniszterelnök vejének érdekeltségében lévő Elios Innovatív Zrt. miatt tűnt fel, hogy mintha a kiírások eleve úgy készülnének, sőt, az uniós pályázat is úgy lenne kiírva, hogy a kiszemelt pályázó győzzön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.