Elhatárolódik Vlagyimir Putyin díszpolgári címétől az egyetem alkotmányjogi tanszéke

„Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra” – szögezték le.

MN
2017. 08. 30. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debreceni Egyetem Alkotmányjogi Tanszéke elhatárolódott az intézmény szenátusának a döntésétől, melynek értelmében díszpolgári címet adományoztak Vlagyimir Putyinnak.

„A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk” – szögezte le Facebookon a tanszék.

A Civis Honoris Causa címet kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet kifejtő, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával az egyetemet segítő, illetve annak valamely szervezeti egysége, az egyetem jó hírnevének erősítését végző személyeknek lehet adományozni. Az egyetem azzal magyarázza a díj átadását, hogy Putyin jóvoltából az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II. beruházásban.

A Hvg.hu hétfőn azt írta, a Debreceni Egyetem szenátusa 90 százalékos többséggel fogadta el az ötletet, hogy az orosz államfő az intézmény díszpolgára legyen. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.