Elküldték a biztonságiak a Momentum Putyin-maszkos aktivistáit

A politikai véleménynyilvánításuk nem megengedett. Más ellenzékieket is kivezettek.

MN
2017. 08. 28. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum Mozgalom kimondottan aktív napot fut Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása idején. A párt aktivistái hétfő hajnalban több utcanévtáblát átragasztott a rendszerváltás előtti Moszkva-kompatibilis verziókra. Délután szórólapozásba kezdtek a Papp László Budapest Sportarénánál, ahol az orosz elnök a cselgáncs-világbajnokság nyitónapján tett látogatást Orbán Viktor miniszterelnök társaságában.

Az arénába a Momentum aktivistái is jegyet váltottak, így az orosz elnök jelenlétében akciózhattak, mely abban merült ki, hogy többen Putyin-álarcban ültek be a nézők közé. „Hajrá szólásszabadság, hajrá magyarok!” – állt az aktivisták pólóján. Az álarc egy ismert Putyin-ábrázolás volt, melyet a melegeket kirekesztő jogszabályok elleni oroszországi tüntetéseken használtak.

Az egyébként békés akciónak a biztonsági őrök vetettek véget, kikísérve az aktivistákat.

A Magyar Nemzet elérte az egyik kivezetett aktivistát. Elmondása szerint igyekeztek úgy tiltakozni, hogy közben ne zavarják a többi nézőt, akik jegyet váltottak, de voltak így is súrlódások. A megjelenő biztonsági őrök azzal indokolták a kitiltást, hogy „a sportrendezvényen a politikai véleménynyilvánítás nem megengedett”. Kérdésünkre, hogy miért hagyták, hogy véleményük kinyilvánításában korlátozzák őket, azt a választ kaptuk, hogy a momentumosok így akarták megmutatni, hogy már Magyarországon is korlátozzák a vélemény- és szólásszabadságot.

A magyar sporttörvény értelmében tilos eltakarnia a nézőknek az arcukat a sportrendezvényeken, bár a szabály eredetileg a huliganizmus elleni fellépést szolgálja. Egyes sportrendezvényeken a jegyvásárlással együtt elfogadott házirend tilthatja a rendezvény területén a politikai véleménynyilvánítást.

Értesüléseink szerint az Együtt részéről Berkecz Balázs is kifeszített egy molinót \"Nem leszünk orosz gyarmat!\" felirattal. Az Index úgy tudja, hogy rendőri intézkedésre is sor került.

Ugyancsak akciózott a párbeszéd, ők egy \"Hajrá, magyarok, Putyin, takarodj!\" feliratú molinót húztak ki a nézőtéren, mikor megjelent az orosz elnök. A biztonságiak őket is kivezették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.