Eltűnhet a szabolcsi alma

Egy szakmai szervezet szerint a valaha virágzó ültetvények ma siralmas állapotban vannak.

MTI
2017. 08. 19. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ágazat szinte teljes magára hagyatottsága miatt a 10-20 évvel ezelőtt még virágzó almaültetvények döntő része mára siralmas képet mutat: a tőke, a szaktudás és a munkaerő hiánya és más problémák miatt elhanyagolt kertek tömkelegével találkozunk. A termelés színvonala folyamatosan süllyed, az értékesíthető árualapok lassan elfogynak, és tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy a mára nagyrészt elvesztett külföldi piacaink mellett a hazai boltokban is a lengyel alma veszi át a magyar helyét – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb).

Hozzátették, Szabolcs megyében található a hazai almatermő terület több mint fele, mintegy 15 ezer hektár. Az almatermesztés közvetlenül 6-8 ezer családnak jelent kiegészítő vagy teljes megélhetést biztosító jövedelmet, és még legalább ugyanennyi háztartás számára teremt munkahelyet. A szabolcsi és szatmári alma standot kapott a Farmer Expo Hortico Kertészeti Szakkiállításon is, aminek célja a figyelemfelkeltés, amely a terméktanácsok, termelői szervezetek és termelők azon összefogását szimbolizálja, mely reményeik szerint segíthet a szabolcsi alma megmentésében. A standok az Alma Terméktanács, a FruitVeb, továbbá kilenc olyan termelői szervezet összefogásával jött létre, melyek több ezer almatermelő gazdát képviselnek.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.