Fellebbez a Népstadiont bontó cég

Szerintük az illetékes önkormányzat tudott arról, hogy az anyagokat hová szállítják.

Katona Mariann
2017. 08. 14. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fellebbez a Puskás-stadion bontását végző, majd a törmeléket vélhetően szabálytalanul egy Határ úti területre szállító cég, miután az illetékes környezetvédelmi hatóság eljárást indított ellenük. Az RTL Klub Híradójának vasárnapi beszámolója szerint a Föld-Trans Kft. azzal védekezik, hogy az illetékes önkormányzat tudott arról, hogy a bontásból származó anyagokat hová szállítják. Ráadásul szerintük nem is hulladékról van szó, hanem átminősített építőanyagról, amelyet a jövőben felhasználnak. A cég szerint ugyanis a bontásból származó 9200 köbméter földet és 35 ezer köbméter darált betont újrahasznosítják majd az új Puskás-stadion építésénél.

Az Átlátszó.hu írta meg a napokban, hogy hatalmas, több száz köbméternyi hulladéktömegre bukkantak a Határ út ferencvárosi oldalán, egy használaton kívüli ipari területen. Cikkük szerint az már első ránézésre is nyilvánvaló volt, hogy az ipari mennyiségű törmelék egy helyről származik, és hogy valamilyen sportlétesítmény bontásának maradványait találták meg. Végül az egyes darabok – például a festett beton – jellegzetes formái alapján derült ki, hogy a Népstadion maradványait deponálták a Határ úti ingatlanon.

A Puskás-stadion bontását 3,9 milliárd forintért végezte a ZÁÉV – Föld-Trans 2001 konzorcium. Úgy látszik azonban, ez az összeg nem volt elég a sitt szabályos elhelyezésére, ezért kerülhetett arra a területre, amelyet a cég tulajdonos-ügyvezetőjének, Tóth Józsefnek egy másik cége bérel.

A stadion bontását egyébként a Nemzeti Sportközpontok (NS) nevű állami szervezet bonyolította le: a bontással kapcsolatos dokumentumok szerint azonban a Határ úti ingatlanon semmilyen, a stadion bontására vonatkozó tevékenység nem folyhatott, sem feldolgozás, sem újrahasznosítás, sem deponálás.

Az Átlátszó szerint az mindenesetre biztos, hogy a Föld-Trans alkalmazottainak nagy év volt a tavalyi, 2016 márciusa és szeptembere között összesen 273 tonna, bontásból származó fát szállítottak ki nekik szociális juttatásként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.