Fertőző tüdőtuberkolózist mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

Megkezdték a szűrővizsgálatok elvégzését azokon, akikkel kapcsolatban lehetett a diák.

MN
2017. 08. 29. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fertőző tüdőtuberkulózist (tbc) mutattak ki Pécsett egy fiatalembernél. Az egyetemi hallgatót a vizsgálat pozitív eredményét követően azonnal elkülönítették, és megkezdték gyógyítását – írja a Szabad Pécs a Pécsi Tudományegyetem közleményére hivatkozva.

Bár a tbc az egészséges, normál immunrendszerű embereket csak ritkán betegíti meg, a biztonság és a megelőzés érdekében a beteg környezetében a szakemberek gondoskodtak az ilyenkor szokásos fertőtlenítésről, és megkezdték az előírt szűrővizsgálatok elvégzését mindazokon, akikkel kapcsolatban lehetett a fertőzött diák. Mindez a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatalának népegészségügyi osztálya, a Pécsi Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézmények és a Pécsi Tudományegyetem hatékony együttműködésében zajlik.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tbc napjainkban, a fejlett társadalmakban – egyebek között a védőoltásnak köszönhetően is – igen ritka. Hazánkban bejelentési kötelezettség miatt pontos adatok állnak rendelkezésre, évente átlagosan mindössze öt-tíz új tuberkulózisos beteg jut százezer lakosra. Baranya megyében 2016-ban összesen kilenc új fertőző beteget találtak. A tuberkulózis szájon át szedhető gyógyszeres kezeléssel gyógyítható – írták a közleményben. 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.