Garancsi István most erdei fitneszre gyúr, jönnek a kondiparkok a Pilisbe

A Magyar Természetjáró Szövetség 1,4 milliárd forintot nyert el a Budapest környéki hegyek és a Börzsöny csinosítására.

Vég Márton
2017. 08. 24. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy öröm és remek kikapcsolódás lesz a lakosság számára 2020 szeptemberétől gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát – ugyanis a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) erre a projektre nyert el egymilliárd forint uniós forrást a Széchenyi 2020 pályázati keretből augusztus első felében. A Börzsöny gyalogos felfedezésére viszont „csak” 357 millió forintot kasszírozott a Videoton FC futballklub tulajdonosaként is ismert Garancsi István által elnökölt MTSZ. Az egymilliárd forintos forrásból például a Pomáz melletti Bölcső-hegyre építenének kilátót, új turistajelzéseket is festenének, a gödöllői arborétumba pedig korszerű illemhelyet telepítenének. A projekt összefoglalója szerint az új attrakcióknak köszönhetően még népszerűbb lehet a bakancsos turizmus.

Az MTSZ még a tavaly augusztusi elnökségi ülésén döntött egyhangúlag úgy, hogy kezdjék meg a felkészülést a pályázatokra. Az eredmények arra utalnak, hogy a felkészülés jól sikerült, így ha a szükséges forráshoz ténylegesen is hozzájutnak, akkor semmi akadálya nem lehet annak, hogy a mogyoródi Somlyó-hegyen található, Makovecz Imre által tervezett kápolnától a fóti katolikus templomig kígyózzon a Szent László-tanösvény. Lesz hol megpihenni és falatozni a fáradt kirándulóknak, hiszen 454 pad-asztal garnitúrát, 379 padot, 65 tűzrakóhelyet, valamint 30 esőbeállót is megálmodtak a területre az MTSZ szakemberei. A fejlesztés keretében pedig 16 forrást újítanának fel annak érdekében, hogy „az erdő látogatói számára friss vízforrást biztosítsunk”.

Minden bizonnyal nagyon tetszhetett a pályázat elbírálóinak az a terv, amely szerint a Pilisi Parkerdő nyolc frekventált pontján erdei kondiparkot alakítanának ki. A hatelemes kültéri tornapálya a már néhány településen megismert városi fitneszparkok mintájára készülne. Garancsiék a lehetséges tornagyakorlatokat színes, időjárásálló információs táblákon mutatják majd be. A börzsönyi fejlesztésekre 357 millió forint uniós forrást nyert el az MTSZ. Ebből a keretből végre már látogatóközpont is épülhet Királyréten. A kinézett területen azonban előtte még két épületet le kell bontani. A látogatóközpontnak azonban nagyon gazdag lesz a kiállítása: 3D-s monitor, makett és terepasztal is ámulatba ejtheti majd a kirándulókat. A 358 méter magas Vár-hegyre szintén egy 15 méter magas kilátót építenek, Márianosztrán pedig emlékhelyet építenek a pálosoknak.

Sajnos az MTSZ honlapján még csak a 2015-ös közhasznú jelentés olvasható, amelyből kiderül: állami és központi költségvetésből 624 millió forintot kaptak, a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásokból viszont csak 453 ezer forint gyűlt össze. Viszont Garancsi István elnöknek nagyon szép támogatói kört sikerült összehoznia, hiszen az OTP, a Magyar Posta, a Mol, az MFB, az MVM és a Szerencsejáték Zrt. is úgy döntött, szívügyük a túraútvonalak állapota. Az állami cégek összesen 163 millió forintot utaltak át a szövetségnek. Ennek nyilván semmi köze ahhoz, hogy Garancsi István a kormányfő barátja. Bár azt Orbán Viktor is elismerte, hogy normál esetben egy miniszterelnöknek semmi keresnivalója nincs egy turistaház átadóján, de 2013-ban és 2015-ben is kivételt tett a pilisszentkereszti som-hegyi, illetve a galyatetői turistaház avatóján. „Garancsi István elnök úr szinte kitaposta belőlem, hogy 50 ezer lépésenként, vagyis 30 kilométerenként legyen egy turistaház” – fogalmazott a kormányfő a som-hegyi ház avatóján. Orbán Viktor akkor arról beszélt, hogy el kell jönnie annak az időnek, amikor hazánkban is az Ausztriában tapasztalható körülmények fogadják majd a túrázókat. A som-hegyi turistaház árait éppen szeptember 1-jétől fogja emelni a Pilisi Parkerdő Zrt. Matracon 2500 forintért lehet megaludni, ágyon 3500 forintért, a teljes házat 70 ezer forintért lehet kibérelni az eddigi 60 ezer forint helyett.

Az idén még négy turistaház átadójára mehetne el Orbán Viktor, de a Nemzeti Sportközpontokhoz tartozó, a kormány által 2013-ban meghirdetett 2,3 milliárd forintos Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program lassan halad. Lapunk megírta: a legtöbb helyszínen júniusig még egy kapavágás sem történt. Ennek oka, hogy nem eldöntött, ki és milyen formában működtetné a házakat, ráadásul jó eséllyel csak veszteséges üzemeltetés képzelhető el, mert a turistaházak környékén több és jobb szállás is van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.