Holokauszttagadó könyvet megjelentető kiadó vezetője ellen emeltek vádat

Pénzbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

MN
2017. 08. 24. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt emelt vádat a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség augusztus 15-én egy budapesti székhelyű könyvkiadó vezetője ellen – közölte az ügyészség.

A vádirat szerint a vádlott könyvkiadással is foglalkozó magyarországi bejegyzésű cége 2012-ben magyar fordításban kiadta egy svéd író holokauszttagadó könyvét, melyben a szerző a holokausztot mítosznak tartja, és az emberölésre alkalmazott gázkamrák létezését megkérdőjelezi.

A könyvkiadó cég a magyar nyelvre lefordított könyvet a kiadó könyvesboltjában és az általuk működtetett netáruházban értékesítette, a vádlott a netáruház honlapján a könyv szellemiségét tükröző kiadói ajánlást is írt az olvasóknak. A vádlott a rendőrségi nyomozás során cselekményét beismerte.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-vel közölte: az ügyészség a vádiratában azt kérte, hogy tárgyalás mellőzésével pénzbüntetést szabjon ki a vádlottra a bíróság.

Felidézte azt is, hogy a vádhatóság indítványára még 2016 augusztusában a Budai Központi Kerületi Bíróság az érintett holokauszttagadó internetes tartalmak ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét rendelte el. Az ügyészség most azt kérte vádiratában, hogy ezek a tartalmak végleg hozzáférhetetlenek legyenek. Megjegyezte azonban, hogy a bíróság döntését technikailag nem lehet tökéletesen végrehajtani, mert az érintett szerverek egy része az USA-ban található.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.