Ismét a budakalászi otthonban az ételmérgezés miatt kezelt idősek

A vizsgálatok az egyik fel nem használt, bontatlan és érintetlen alapanyagon baktérium jelenlétét mutatták ki.

Kuslits Szonja
2017. 08. 18. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazaengedték azokat az időseket, akik augusztus elején ételmérgezés miatt kerültek kórházba a budakalászi a Napvirág Idősek Otthonából, ők ismét az intézményben tartózkodnak. Azt azonban továbbra sem tudni, mi okozta a haláleseteket – tudta meg a Magyar Nemzet.

Mint ismert, tíz gondozottat érintett a gyomor-bélrendszeri, hányásos, hasmenéses megbetegedés, nyolcan kórházba kerültek. A megbetegedésekkel érintett személyek körében három haláleset is történt.

Lapunkat Pászti András, a fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke arról tájékoztatta: a budakalászi otthonban észlelt hányásos-hasmenéses megbetegedések kapcsán a járványügyi és a végleges, megerősítő laboratóriumi vizsgálatok még nem zárultak le teljesen. Annyit azonban lehet tudni, hogy az Országos Közegészségügyi Intézet Mikrobiológiai Laboratóriumában nyolc betegtől származó székletminta, illetve három kórbonctani anyag megerősítő laboratóriumi vizsgálata történt meg. Az eddigi vizsgálatok alapján 6 személy esetében a minta pozitívnak bizonyult olyan kórokozóra, amely képes ételmérgezést okozni (Clostridium perfringens).

Az elhunytak boncolása ugyan megtörtént, de egyelőre arról nincs hivatalos információ, hogy mi okozta a halálukat. Újabb megbetegedésekről azonban nincs tudomása a népegészségügyi hatóságnak.

Lipterné Bierbaum Erika, a Napvirág Idősek Otthona intézményvezetője lapunkat arról tájékoztatta: valamennyi lakó jól van, a kórházba kerülteket már hazaengedték. Mint írta, még folyik a hatósági munka. Kiderült: a vizsgálatok az egyik fel nem használt, bontatlan és érintetlen alapanyagon baktérium jelenlétét mutatták ki. A megbetegedések okáról azonban az intézmény továbbra sem akar találgatni. A Bors korábban arról számolt be: zöld fűszeres túrókrém okozhatott tömeges rosszullétet.

Kérdésünkre, hogy várható-e, hogy bezár az otthon, úgy reagált: a legszigorúbb helyszíni ellenőrzés alapján nem volt szükség a konyha lezárására, sem pedig az intézmény karantén alá helyezésére. Az intézmény működése folyamatos, fel sem merült a bezárás. Kiemelte, hogy az otthon minden munkatársát mélyen megrendítette a tragédia. Honlapjukon egyébként azt írták: az eltávozott lakók 11, 10 és közel 3 éve éltek az intézményben.

A magánbefektetők tulajdonában lévő idősek otthonában egyébként saját konyha működik, ott készítették tehát az elfogyasztott ételeket. A népegészségügyi hatóság az intézményben többek között szigorított fertőtlenítést rendelt el a megelőzés érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.