Ismét pert nyert a DK a Felcsút ellen

A bíróság kimondta: a taó közpénz, ezért ki kell adni, mire költötték.

MN
2017. 08. 30. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét pert nyert a Felcsút ellen a Demokratikus Koalíció: a bíróság kimondta, a taó közpénz, ezért ki kell adni, mire költötték – közölte a párt.

A DK ismertette: több mint egy éve pereskednek azért, hogy megtudják, mire költi Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc klubja az adóforintokat. A most érintett időszakról elsőfokú döntés született, a Székesfehérvári Törvényszék hozta meg. Ez két időszakra vonatkozik: 2011 júliusától 2012 decemberéig, valamint 2015 novemberétől 2017 februárjáig. A két időszak közti intervallumot érintően korábban a Fővárosi Ítélőtábla ugyanolyan döntést hozott, mint amilyen most született, de ott már másodfokon. A bíróság ahogy korábban, most is kimondta: mivel az állam egy bevételi forrásáról mondott le, a taó közvetett állami támogatás, tehát közpénz – olvasható a közleményben.

A párt azt írta, felszólítják Orbán Viktort: „ne titkolózzon, és ne bújjon az ügyvédei mögé, hanem teljesítse a bírósági döntést. Az embereknek joguk van tudni, hogy kaptak-e a Felcsúthoz jutott közpénzekből Mészáros Lőrinc vagy az Orbán család vállalkozásai.”

A felcsúti eljárás mellett a DK számos másik adatkikérési pert is folytat a futballklubok ellen. „Tudni akarjuk, hogy mire költötték azt a közpénzt, amit az oktatásra és az egészségügyre kellett volna fordítani. A DK azért is üdvözli a bíróság döntését, mert ezek az adatok fontosak lehetnek a 2018 utáni felelősségre vonásnál” – fűzték hozzá.

Földi Judit, a Gyurcsány-párt elnökségi tagja kiemelte, reményeik szerint két héten belül megkapják a dokumentumokat, és sajtónyilvánosságra fogják őket hozni. „Felháborító, hogy mennyire nem törvénykövető a miniszterelnök és baráti köre. Hiába van már egy másodfokú perünk ellenük, nem hajlandók kiadni ezeket a dokumentumokat, gyaníthatóan azért, mert titkolnak valamit” – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.