Józsefvárosi rendelőfelújítás: történt bűncselekmény, de már nem nyomoznak

Arra hivatkozva függesztették fel az eljárást, hogy az elkövető kilétét nem tudták megállapítani.

MN
2017. 08. 22. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztették a nyomozást annak a nagy értékű, VIII. kerületi közbeszerzésnek az ügyében, amelyet valótlan információk közlésével nyert el egy építőipari konzorcium – írja a Direkt36.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt rendelt el nyomozást tavaly ősszel, de a portál szerint most arra hivatkozva függesztették fel az eljárást, hogy a bűncselekmény megtörtént ugyan, de az elkövető kilétét nem tudták megállapítani.

Az Auróra utcai rendelőintézet felújítására vonatkozó, 2014-ben lebonyolított közbeszerzés visszásságait ugyancsak a Direkt36 tárta fel egy tavalyi cikkében. A csaknem egymilliárd forintos megbízást az EU-Line Zrt. nevű cég által vezetett konzorcium nyerte el, és a pályázat során bizonyítania kellett, hogy korábban csinált már hasonló munkát.

A cégcsoport azt állította, hogy egyik tagjának a távoli Uruguayban volt már a követelményekben szereplő megbízása, azonban a Direkt36 kiderítette, hogy ez nem volt igaz. A referenciaként hozott uruguayi beruházás ugyan valóban megtörtént, de dokumentumok és Uruguayban gyűjtött információk bizonyítják, hogy a józsefvárosi munkánál feltűnő cég valótlanságokat állított az ottani építkezésről.

Az ügyben végül a cikk alapján a feljelentéseiről ismert Tényi István tett feljelentést, és ő értesítette most a Direkt36-ot arról, hogy a rendőrség felfüggesztette a nyomozást. A Tényinek elküldött rendőrségi határozatban az szerepel, hogy „a hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény megvalósult”. Hozzátették azonban, nem sikerült bizonyítani azt, hogy az EU-Line vezérigazgatója tisztában volt azzal, hogy hamis igazolást nyújt be. „A nyomozás során olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, amelyek alapján a valótlan tartalmú hamis magánokiratot szándékosan felhasználó személy kiléte megállapítást nyerne, nem volt lehetséges” – áll a rendőrségi határozatban, amely szerint ha az elévülési határidőn belül „az elkövető kiléte megállapítást nyerne”, akkor ellene eljárást indítanak.

Az Auróra utcai rendelőintézet felújítása már a múlt év végén befejeződött. A Kocsis Máté fideszes polgármester által vezetett kerületi önkormányzat korábban azt közölte a Direkt36-tal, hogy nem vizsgálja a közbeszerzést. „Az önkormányzatoknak nem feladatuk vizsgálni a közbeszerzésekre jelentkező cégeknek sem a tulajdonosi szerkezetét, sem referenciáik valóságtartalmát” – írták még tavaly szeptemberben.

Az EU-Line Zrt. az Auróra utcai beruházásról szóló cikk megjelenése óta újabb megbízásokat is elnyert a VIII. kerületi önkormányzattól – teszi hozzá a Direkt36.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.