Kiderült, milyen sportcélra költik a szociális dolgozók bérpótlékát

A Tour de Hongrie nevű verseny megrendezésére csoportosították át a 90 millió forintot.

Hutter Marianna
2017. 08. 24. 3:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Tour de Hongrie nemzeti kerékpáros-körverseny évenkénti megrendezése és hosszú távú fejlődése biztosítása érdekében” vontak el több mint 90 millió forintot a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak pótlékára szánt összegből – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) lapunk közérdekűadat-igénylésére adott válaszából. Mint ismeretes, a Magyar Nemzet írta meg júliusban először, hogy az összeget a 2016. évi költségvetés maradványából csoportosítják át a versenysport támogatására. Ám hogy a versenysportot pontosan milyen módon kívánják ezzel segíteni, az már nem derült ki.

Az eset nagy vihart kavart, miután a kormányzattal szemben évek óta visszatérő kritika, hogy a szociális kiadásokra keveset költ, míg a versenysporttal kapcsolatos beruházásokra – például stadionépítésekre – túl sokat. A felháborodás hatására végül az Emmi is megszólalt. Mint írták, a jövő évi költségvetésben több jut a szociális és gyermekvédelmi területre, és a sajtóhírekkel ellentétben a kormány nem von el semmilyen támogatást az ágazatoktól. Ám a tárca közleménye az eredeti tényről, vagyis az ominózus 90 milliós átcsoportosításról már egyetlen szót sem ejtett, így nem derült ki, miért ne állítana igazat a sajtó.

Az ügyben Szél Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltánhoz, az Emmi vezetőjéhez. Balog ezúttal sem vette a fáradságot, hogy személyesen feleljen. Helyette Rétvári Bence államtitkár válaszolt, ám nem árulta el, milyen szempontok vezérelték a kormányt, mikor elvette a pénzt a rendkívül forráshiányos ágazatoktól. Helyette csak annyit írt: a vonatkozó rendelkezéseknek minden tekintetben megfelelően, jogszabályban kapott felhatalmazása alapján döntött a kormány az átcsoportosításról.

Lapunk végül közérdekűadat-igénylést nyújtott be a kérdés tisztázására. Az Emmi válasza szerint egy 2016-os kormányhatározat rendelkezett arról, hogy 90 millió forintot (illetve ezenfelül további 315 ezer forintot a kapcsolódó kincstári díj és tranzakciós illeték fedezéséhez) kell biztosítani a Tour de Hongrie részére. Vagyis az átcsoportosítással ennek a határozatnak tettek eleget.

A Tour de Hongrie igen magas pozíciójú kormánypárti védnököket tudhatott magáénak az idei évben. A listán szerepelt például Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is. Ugyancsak az esemény védnöke, Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztos és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.