Magyarországra is érkezett a rovarirtóval szennyezett tojásból

Egy magyar cég rendelt a szennyezett élelmiszert tartalmazó áruból, a Nébih már visszahívta a terméket.

MN
2017. 08. 15. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Német bejelentés alapján értesült a Nébih arról, hogy Magyarországra is szállítottak fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert.

A Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, félkész termékből egy budapesti vállalkozáshoz, az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez szállítottak. Az áruban az egészégügyi határérték alatti szintet mutattak ki a rovarirtó szerből, vagyis nem volt mérgező, de a Nébih  kivonta a forgalomból, a megrendelő cég pedig együttműködött a hatósággal.

A Nébih laboratóriumában folyamatosan zajlanak a Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt célellenőrzéshez kapcsolódó vizsgálatok. A mai nappal elkészültek az első vizsgálati eredmények is. A Nébih szakemberei 4 tétel (1 német és 3 lengyel származású) tojásban mutatták ki fipronil jelenlétét. A szermaradék mennyisége egyetlen esetben sem haladta meg a megengedett értéket – az érintett tételeket a hatóság így is zárolja, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

A fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojások Hollandiából érkeztek Európa 15 országába, és felbukkantak többek között a német, francia, brit, belga, szlovák és román áruházak és beszállítók kínálatában is. Az ügy akkora port vert fel, hogy az Európai Bizottság szeptember 26-án csúcstalálkozót hív össze a szennyezett termék miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a helyzet rendezésének megvitatására.

A magyar szektor ugyanakkor profitálhat is a botrányból – legalábbis  Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyik vezetője szerint, hiszen a vásárlók így több magyar tojást fogyaszthatnak majd. Nem mellesleg, a hivatal is ugyanezt javasolja a fogyasztóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.