Maruzsa Zoltán: A honvédelmi nevelés nem új tantárgy, hanem életérzés

Szerinte már ma is megjelenik a történelemben vagy a földrajzban.

MN
2017. 08. 07. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden demokratikus társadalom oktatási rendszerében elengedhetetlen, hogy a lakosság felelőssége megjelenjen, amikor az ország védelmi képességéről van szó – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a hazafias és honvédelmi nevelés tervezett átgondolása kapcsán. Hozzátette: nem egy új tantárgyról van szó, hanem „tartalomról, életérzésről, amely már ma is megjelenik a történelemben, a földrajzban, de megjelenhet a zenében és a testnevelésórán is”. A hatályos kerettantervek módosításánál is fontosabb azonban, hogy legkorábban 2019 szeptemberében egyébként is jön az új Nemzeti alaptanterv – jelentette ki.

A sportlövészetről az utóbbi hónapokban sok szó esett, „de ugyanilyen fontos a karate vagy például a dzsúdó, amelyeknek most készült el a kerettantervük. A karatét már lehet is oktatni, de ahol van rá lehetőség, ott népszerű a lovaglás is” – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

A köznevelési helyettes államtitkár mindemellett azt mondta:

Arra a felvetésre, hogy a Paulay Alapítványi Középiskolában egy év alatt akartak érettségi bizonyítványhoz juttatni diákokat megfelelő képzés és számonkérés nélkül, Maruzsa Zoltán azt mondta: a felnőttoktatásban szervezett osztályozó vizsgákra a tervek szerint a kormányhivatal minden esetben vizsgabiztost küld ki a jövőben a visszaélések elkerülésére, ennek finanszírozását pedig az érintett intézmények viselik, amikor tanulónként 5000 forintos eljárási díjat fizetnek majd. „Úgy vélem, ez az intézkedés garantálja, hogy ne kerülhessen sor csalásokra, amelyek ellen a jövőben is határozottan fel fogunk lépni” – fűzte hozzá a köznevelési helyettes államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.