Matolcsy vette fel a jegybankba Polt Péter lányát

Nem volt egyszerű, de az MNB hosszú levelezésben végül, közvetve elismerte az elnök szerepét.

MN
2017. 08. 17. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személyesen Matolcsy György elnök döntött arról, hogy felvegyék a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) Polt Péter legfőbb ügyész lányát – írja a 24.hu. Polt Petra januártól az MNB-ben dolgozik, ahol Polt Péter felesége, Polt-Palásthy Marianna a személyügyekért felelős ügyvezető igazgató (Polt Petra és Polt-Palásthy Marianna nem vér szerinti rokonok).

A 24.hu közérdekűadat-igénylés keretében két hónapig levelezett a jegybankkal, hogy megtudja, ki döntött Polt Petra felvételéről. Ez ugyanis nem egyértelmű: az MNB alapító okirata, illetve szervezeti és munkaügyi szabályzata (szmsz) alapján a munkaviszony létesítésének jogát az elnök gyakorolja, de ezt a jogát át is adhatja a főigazgatónak.

A hosszú levélfolyamból kiderült: Polt Petra esetében „a munkaviszony létesítésének jogát a munkáltatói jogkört gyakorló gyakorolta”. Egy másik levélből pedig az derült ki, hogy „az MNB hatályos Alapító Okirata alapján az elnök gyakorolja a munkavállalók felett a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének jogát”, vagyis személyesen Matolcsy döntött, nem a főigazgató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.