Megduplázódott a kormánynak dolgozók száma, és ez sokba is kerül

Sokkal több az államtitkár, mint 2010-ben, és több mint duplájára nőttek a személyi kiadások.

MN
2017. 08. 11. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába szűnt meg tavaly több tucat kormányzati háttérintézmény, mégsem csökken az állam mérete, és folyamatosan drágul a működtetése is – írja a Világgazdaság. A 2010-es zárszámadás szerint az akkori kilenc minisztériumban több mint 5700-an dolgoztak, mára ez majdnem megduplázódott: a rendelkezésre álló adatok alapján közvetlenül mintegy 10 ezer főt foglalkoztatnak a különböző tárcák.

2010 óta a költségvetésben a személyi kiadások – amelyeknek csak egy kisebb részét képezi minisztériumokban dolgozók bére – a duplájára nőttek 2015-re: 981,5 milliárdról 1960,6 milliárd forintra, és azóta is folyamatosan emelkednek. A jövő évi büdzsében már 2407,2 milliárd forintos előirányzat szerepel. Hét éve az összes kiadás 7 százalékát emésztette fel az állami dolgozók bére, addig ez jövőre már 12 százalék lehet.

2010-ben, a második Orbán-kormányban tíz miniszter mellett alig száz államtitkár és helyettes államtitkár volt, ez mára tizenkét miniszterre és több mint 150 államtitkárra, helyettes államtitkárra hízott, ehhez jönnek még a különböző megbízottak és biztosok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.