Megint megrongálták a legendás magyar vadászpilóta sírját

Ellopták a márvány Bf 109-es vadászrepülőgépet a sírkő tetejéről.

MN
2017. 08. 29. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megint megrongálták Vitéz Szentgyörgyi Dezső, a Magyar Királyi Honvéd Légierő legendás vadászpilótájának Farkasréti temetőbeli sírját: míg korábban egy bronz Il-18-ast loptak le a sírkő tetejéről, idén augusztusban a helyette odakerült márvány Bf 109-es vadászrepülőgépet vitték el – derült ki B. Stenge Csaba Facebook-bejegyzéséből.

A hadtörténész egy, a Szentgyörgyi család által hétfőn készített fotót tett közzé a megrongált sírhelyről, valamint a még 2011. október 28-án, a sírkő márvány részének átadásakor készített saját képeit is feltöltötte.

„Azért csatolok több, különböző szögből készült képet a márvány Messerschmittről, hogy jól azonosítható legyen” – írta, és mindenkit arra kért, ossza meg Facebook-oldalán a bejegyzését, hogy minél többen lássák a repülőgépet, hátha felbukkan valahol.

„Minél több emberhez eljut a hír, annál nagyobb az esély arra, hogy valaki tud valamilyen használható információval szolgálni” – hangsúlyozta B. Stenge Csaba, aki abban bízik, ha nagy nyilvánosságot kap az eset, a sírrongáló biztos nem tudja majd eladni a márvány vadászrepülőt.

Vitéz Szentgyörgyi Dezső, a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája 1915. január 6-án született Kőkúton. Tizennyolc évesen vonult be a légierőhöz, a honvédesküt 1933. szeptember 3-án tette le. Szolgálata során 29 igazolt győzelmet ért el. 1957-től a Malévnál lett pilóta. A Malév koppenhágai járatának katasztrófája során repülőhalált halt az Iljusin Il–18V típusú, HA-MOC lajstromjelű repülőgéppel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.