Mégsem érkezett szennyezett tojás Magyarországra?

Kedden szólalt meg a vészcsengő, de szerdán már nem is olyan biztos. A fagyasztott omlett zárolva marad.

MN
2017. 08. 16. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképzelhető, hogy mégsem érkezett Magyarországra a mérgező fipronil rovarirtóval szennyezett tojással készült termékből – értesült az InfoRádió a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatójától. Pleva György a rádiónak azt mondta: kétségessé vált egy német jelzés alapján, hogy valóban a szennyezett termék érkezett-e az országba. Ennek ellenére a megerősítésig nem kerülhetnek forgalomba ezek a termékek.

Kedd délután érkezett egy riasztás Németországból a Nébih központjába arról, hogy egy német vállalkozás egy magyarországi cégnek szállított tíz karton olyan fagyasztott készítményt, amiben szennyezett tojás lehetett. Ezeket általában ázsiai éttermekben szusi előállításához szokták használni.

„Azonnal felvettük a kapcsolatot a vállalkozással, amely korrekt módon értesítette azt a négy partnerét, ahova ezekből a tételekből került. Így a termékek már nincsenek forgalomban. Kereskedelmi forgalomba nem is kerültek ezek a termékek, kizárólag ebben a négy étteremben vagy étteremláncban voltak elérhetőek, de már onnan is kivonták” – mondta Pleva György.

A kartonok pontos tartalmát még nem ismeri a Nébih, mivel még tart a nyomon követési vizsgálat. Azt lehet tudni, hogy 600 grammos fagyasztott omlettkockák voltak bennük, és körülbelül száz kilogramm terméket tartalmaz a tíz karton. „Kaptunk a német féltől egy értesítést, ami szerint nem is abból a tételből érkezett Magyarországra, amit ki kellene vonni a forgalomból, hanem egy másik tételből. Ezek szerint elképzelhető, hogy mégsem a szennyezett termékből érkezett Magyarországra” – jelentette ki az igazgató, aki hangsúlyozta, hogy ezt még meg kell erősítenie a német hatóságnak is.

Ha ez igaz, akkor Magyarországot mégsem érinti a szennyezés, és vissza fogják engedni a terméket a forgalomba. Elképzelhető azonban, hogy feldolgozott élelmiszerként még szállítottak Magyarországra a szennyezett tojásokból. Nagyon sok olyan élelmiszer van, ahol megjelenhet a tojás, így nem mondhatjuk azt, hogy kizárt a további érintettség, de a Nébih felkészült erre is – hangsúlyozta Pleva György.

Nagyobb a baj, mint gondolták

Közben Németországban a Neue Osnabrücker Zeitung arról ír a tartományi mezőgazdasági minisztérium adataira hivatkozva, hogy a korábban gondoltnál jóval több szennyezett holland tojás érkezett Németországba: csak Alsó-Szászországba 28 millió, fipronillal szennyezett tojás érkezett Hollandiából, nem pedig 10,7 millió az egész országba, ahogy azt a német szövetségi élelmiszer-biztonsági hivatal korábban jelezte. A 28 millió szennyezett holland tojásból 17 milliót tovább is szállítottak más tartományokba.

Christian Meyer, Alsó-Szászország zöldpárti mezőgazdasági minisztere a lapban a tojásbotrány elbagatellizálását vetette Christian Schmidt kereszténydemokrata szövetségi mezőgazdasági miniszter szemére. Az adatokat szerinte az EU riasztási rendszeréből szerezték meg, amit „a szövetségi kormányzat is megtehetett volna”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.