Mindent tudnak a fesztiválozókról – Személyes adatainkat gyűjtik a Szigeten

Törvénysértő adatkezelés a Szigeten, egy éve zajlik a vizsgálat. A szervezők terrorfenyegetettséggel magyarázzák a tömeges adatgyűjtést.

Buzna Viktor
2017. 08. 09. 3:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztiválrajongóknak Magyarországon már nem elég a jegyet megvásárolniuk: ha valaki a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. (Sziget Kft.) eseményeire kíváncsi, 2016-tól személyes adatait is elkérik. Lapunk munkatársa az elsők között szembesült a piacvezető rendezvényszervező cég által bevezetett új eljárással. A tavaly júniusban megrendezett VOLT fesztiválon az elővételes bérlet nem volt elég a belépéshez, karszalagot csak azután kaphattunk, hogy személyazonosító okmányunk teljes felületét a Sziget Kft. beszkennelhette. Hiába jeleztük, hogy adatkezelési szempontból a kérés nehezen indokolható, a karszalagokat kiadó fiatal kasszás hajthatatlan volt. Beadtuk hát a derekunkat, az így megkapott karszalagra illesztett QR-kód leolvasásával pedig a Sziget Kft. munkatársai bármikor azonosíthattak bennünket. A fesztivál után a szokatlan gyakorlatról kikértük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) véleményét.

Beadványunkra több mint egy év után kaptunk választ. Közben a jelenség a hatóság napirendjére került. Legutóbb Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke az Inforádiónak beszélt az okiratok másolásának egyre elterjedtebb gyakorlatáról. Az interjúból kiderült, kivételes esetek, például terrorcselekmény vagy pénzmosás elhárítása indokolttá teheti az okiratok másolását. A jogszabály ráadásul jövőre változhat, s a magyar politikai akarat további mozgásteret adna a személyes adatok rögzítésére.

A hatóság lapunknak küldött állásfoglalásából kiderül, a Sziget Kft. is a fokozott terrorfenyegetettséggel magyarázza a VOLT-on, a Balaton Soundon és a Sziget Fesztiválon a tömeges adatgyűjtést. – A becsekkolás és az azonosítás különösen fontos, hiszen segít kiszűrni azokat a személyeket, akik esetlegesen rossz szándékkal érkeztek – írták a VOLT fesztivál honlapján. A NAIH megkeresésére a cég részletezte indoklását, eszerint a 2015. novemberi párizsi terrorcselekmény láttán döntöttek úgy, hogy bevezetik az új beléptetési rendszert.

A terrorfenyegetettség azonban hiába legitim indok, a cég nem győzte meg az adatvédelmi hatóságot. A Sziget Kft. adatkezelési gyakorlatát a NAIH tizenkét oldalas dokumentumban kritizálta, négy pontban írt elő konkrét módosításokat. Mielőtt azonban ezeket részleteznénk, fontos tisztázni, milyen adatokat is kér a Sziget Kft., mielőtt valamelyik fesztiváljukra beenged bennünket.

A cég már az online jegyvásárlás idején egy sor fontos információt megtud rólunk.

Adatvédelmi tájékoztatójukból kiderül, regisztrációkor meg kell adnunk e-mail-címünk mellett nevünket, születési dátumunkat és pontos címünket, ezen túl az anyja neve, a számlázási cím, a telefonszám, illetve a gépjármű rendszáma mezők is kitöltendők. Fontos tudni, hogy miközben a bejáratnál beszkennelt személyi okmányunkat a cég állítása szerint három nap után törli (indokolt esetben további 1 évig tárolhatja), a jegyvásárláskor megadott adatokat megtartja. Az online regisztráció és az okmányunk lemásolásával szerzett információkkal ráadásul nincs vége az adatgyűjtésnek. A Sziget Kft. a belépés során valamennyi vendégéről video- és hangfelvételt készít. Hogy mennyire indokolt egy ilyen összetett adatbázis kiépítése, arról az adatvédelmi hatóság a magyar belbiztonsági szervek véleményét is kikérte. A megkérdezett Országos Rendőr-főkapitányság, Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) és Terrorelhárítási Központ egyhangúan támogatták a cég adatgyűjtési eljárását. Ez azonban érthető, hiszen – miként az a NAIH vizsgálata során kiderült – a Sziget Kft. a nemzetbiztonsági szakszolgálatokkal kapcsolatban állt. A cég elmondása szerint ezt az indokolta, hogy a hatóságoktól érkező megkeresés esetén tájékoztatást adhassanak a rendezvényükön tartózkodó személyekről. Bár az AH jelezte, nem kért a rendezvényszervező cégtől személyes adatokat, a belbiztonsági szerveknek minden bizonnyal nagy segítség, ha szükség esetén több százezer főről készült, részletes adatbázisból kérhetnek információt.

Ahogyan azonban arra a NAIH is felhívja a figyelmet, a terrorelhárításhoz köthető tevékenység alapvetően állami feladat, akkor is, ha a Sziget Kft. gazdasági érdeke indokolttá teszi rendezvényei teljes körű biztosítását.

Itt pedig elérkeztünk az adatvédelmi hatóság egyik legfontosabb észrevételéhez. A biztonság megteremtéséhez szerintük a Sziget Kft.-nek mérlegelnie kellett volna „az adatkezelés alkalmasságát és elengedhetetlenségét, valamint a cél érdekében ható jog gyakorolhatóságát”. Vagyis a biztosítás érdekében a cég csak arányosan gyűjthet vendégeiről információt, a jogszabályi környezet figyelembevételével. – A hatóság álláspontja szerint ez utóbbi három szempont kérdésében nem felel meg a jelenlegi alapelveknek a Sziget Kft. adatkezelése – olvasható a NAIH összefoglalójában. Megjegyzik, egyáltalán nem biztos, hogy a tömeges adatgyűjtés célravezető. Mint írják, megítélésük szerint technikai okokból kétségeket vet fel, hogy a készített adatbázisok képesek egy esetleges terrorcselekmény elhárítására.

Felmerül a kérdés, mi a gyakorlat más, hasonló kaliberű tömegrendezvények esetén. A NAIH négy európai fesztivál beléptetési gyakorlatát is megvizsgálta. Kiderült, a 135 ezer főt felvonultató brit Glastonbury, az Ausztriában megrendezett Novarock, a belgiumi Graspop Metal Meeting, illetve a világ több városában megtartott Tomorrowland szervezői sem alkalmaznak olyan széles körű adatgyűjtést, mint a szigetes szervezők. A hatóság megjegyzi, más európai fesztiválokon különböző beléptetési módszereket vegyítenek, ezzel képesek biztosítani a magasabb szintű védettséget, miközben az érintettek információs önrendelkezési joga nem sérül.

A Sziget Kft. gyakorlatával ugyanis nem csak az a probléma, hogy aránytalanul széles körű adatgyűjtést folytat. A hatóság kritizálta, hogy a fesztiválozót kész tények elé állítják: vagy megadja a személyes adatait, vagy nem léphet be a rendezvényre. Ez a gyakorlat a NAIH szerint uniós irányelvet sért. A vendéget megilleti a személyes adatok átadásának önkéntessége, vagyis a szervezők személyes okmányaink hiányában nem tagadhatják meg a belépést. – A hatóság álláspontja szerint nincs valódi választási lehetősége az érintetteknek a beléptetéssel összefüggő adatkezelés során – írja a NAIH.

Hozzá kell tenni, hogy a Sziget Kft. rendezvényeinek honlapján már tavaly jelezte az új gyakorlat bevezetését. A NAIH azonban arra jutott, hogy a tájékoztatás korántsem volt egyértelmű, ezért a cég adatvédelmi tájékoztatójával kapcsolatban tizenkét pontban fogalmazott meg kritikákat. Ezekből kiderült, a Sziget Kft. több ponton is megsértette az adatkezelés szabályait rögzítő infotörvényt. A felsorolt kifogások között külön kiemelendő, hogy a NAIH szerint a rendezvényszervező cég nem említette meg, hogy a beléptetéskori adatgyűjtés során a karszalagokkal történő visszaélés kiszűrése is szempont volt. A hatóság vizsgálata során derült ki, hogy nemcsak a terrorizmus elleni védekezés miatt másolja le a cég a vendégek személyes okmányait, valamint készít róluk kép-, illetve hangfelvételt, de a gyűjtött adatok segítségével az esetleges visszaéléséket is kiszűri. Erről azonban a cég adatvédelmi tájékoztatójában nem tett említést. Szintén izgalmas részlet, hogy a Sziget Kft. elmondása szerint mintegy húsz alkalmazottjuk fér hozzá a vendégekről készült adatbázisokhoz. A NAIH ezt is kifogásolja, szerintük a cégnél ennél jóval kevesebb személynek is elegendő lenne a tárolt információkhoz jogosultságot adni, ráadásul a Sziget Kft. erről sem tájékoztatott.

A hatóság ezért felszólította a Sziget Kft.-t, hogy vizsgálja felül az adatkezelési gyakorlatát, illetve készítsen olyan tájékoztatót, ami megfelelő felvilágosítást ad a vásárlóknak. A NAIH elrendelte, hogy a cég alakítsa át beléptetési rendszerét a hatályos jogszabályoknak megfelelően.

Hogy mindebből mi valósult meg az idei fesztiválszezonra? A Sziget Kft. honlapjain elérhető tájékoztatók szerint a rendezvényszervező cég egyelőre nem hajtotta végre a hatóság vizsgálatában foglaltakat. A beengedésnél továbbra is beszkennelik a személyazonosító okmányokat, ahogyan arról sem esik szó, hogy az állami szerveket megszégyenítő adatbázis nemcsak a terrorizmus, de a karszalagokkal trükközők ellen is védene. Igaz, ezt a hatóság jelentésében előrevetíti. Mint írják, vizsgálatuk az idei fesztivál szervezésével párhuzamosan történt, ezért csak a jövő évi, 2018-as szezonban várja el az előírások bevezetését. Csókás Sándor, a Sziget Kft. pénzügyi vezetője lapunknak elmondta, a NAIH már ma, a Sziget Fesztivál első napján ellenőrzést végez. – A hatóság munkatársai végigmennek a teljes beléptetési folyamaton, ellenőrzik a kamerarendszerek és elektronikus megfigyelőrendszerek működését – mondta lapunknak Csókás. A pénzügyi vezető hozzátette, kijavították az adatvédelmi tájékoztatóban kifogásolt pontokat, és elküldték azokat a NAIH-nak. Egyben leszögezte, a hatóság állásfoglalásával szemben ellenvéleményt fogalmaztak meg. – A dokumentumban megjelölt külföldi példákat nem tudjuk elfogadni, azok ugyanis egészen más környezetben működnek, mint a mi rendezvényeink – mondta Csókás, aki szerint a Sziget Kft. által szervezett fesztiválokon szükséges az eddig követett adatgyűjtés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.