Nem hallgattak ki gyanúsítottat az Arton ügyében

Négy hónap telt el a betörés óta. A rendőrség a tanúkkal kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt.

MN
2017. 08. 30. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a folyamatban lévő nyomozásról több információt nem osztott meg a rendőrség, annyi biztos: az Arton Capitalhoz történt áprilisi betörés kapcsán négy hónap elteltével sem hallgattak ki gyanúsítottat – írja a Hír TV. Arra is rákérdeztek, hogy tanúkat hallgattak-e meg az ügy kapcsán, és ha igen, hányat, ám erre nem válaszolt a rendőrség sajtóosztálya.

A letelepedési kötvényeket forgalmazó vállalat budapesti irodájába még áprilisban törtek be, elvittek 600 millió forintot és egy értékes adatokat tartalmazó szervert. A cég leginkább az arab országokban, Afrikában és Ázsia egyes részein árulta a magyar papírokat a külföldieknek.

Korábban egyébként megírtuk, a Fővárosi Cégbíróságnál leadott dokumentumok szerint Kosik Kristóf – Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek és Habony Árpádnak, a kormányfő informális tanácsadójának az ügyvédje – intézi az Arton Capital Hungary Kft. hivatalos ügyeit. Azonban az Arton más módon is kötődik Rogán Antalhoz, ugyanis a cég ügyvezetője, Balogh Radosztina a miniszter egyetemi évfolyamtársa volt.

Lapunk arról is beszámolt: a cég valamiért olyan jól feküdt a magyar kormánypártoknál, hogy külön fejezetet szenteltek neki a letelepedési kötvények értékesítését lehetővé tevő jogszabályban. A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény Rogán Antal által 2012 októberében kezdeményezett módosításakor ugyanis különleges jogokat kapott az a cég, amely magyarországi székhellyel bír. Míg más vállalkozások esetében területileg és állampolgárság alapján osztották fel a világ országait, az Arton Capital Kft. – mint magyar székhelyű társaság – bármilyen hovatartozású külföldinek intézhet letelepedési engedélyt a kötvényprogramon keresztül. A cég esetében tehát nem érvényesül a területi és állampolgársági leosztás elve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.