Nem kellettek Ópályiban a bérlakások

Három roma családnak akart a volt polgármester szociális bérlakásokat venni tavaly európai uniós támogatásból.

Molnár Richárd
2017. 08. 18. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három roma családnak akart a volt polgármester szociális bérlakásokat venni tavaly a Szabolcs megyei Ópályiban európai uniós támogatásból, a falu képviselő-testülete azonban keresztbe tett: tavaly novemberben feloszlatta magát, az idén márciusi időközi választáson pedig Herdon János lett az új polgármester.

A Magyar Nemzet csütörtökön számolt be arról, hogy Ópályiban gyakorlatilag állati körülmények között, csatornázás nélkül, többségében lakhatásra alkalmatlan házakban él mintegy ezer roma a település szélén, akik közül pár tucatnyian kis híján meglincseltek egy arra haladó autóst. A sofőr ugyanis elgázolt egy, az országútra kiszaladó, szülői őrizet nélkül maradt kétéves kisfiút, aki szerencsére életben maradt.

Erdélyi Miklós volt polgármester – aki előzőleg 18 évig vezette a falut – lapunknak elmondta, a 400 millió forintos uniós pályázat az egész településre kiterjedt volna. Tartalmazott például korai pedagógiai fejlesztést még óvoda előtt, ami a roma gyerekeket is segíthette volna. A pályázat második feléből, 200 millió forintból három szociális bérlakást építettek vagy vásároltak volna, illetve egy közösségi ház építése is szerepelt a tervekben. A bérlakásokba három család költözhetett volna be az ópályi romatelepről. Erdélyi állítja, amikor először tájékoztatta a képviselőket a tervről, még támogatták őt, hiszen a falu saját erejéből nem volt képes integrálni a lakosság egyharmadát kitevő romákat.

Herdon János viszont arról beszélt, a betelepítés rossz megoldás, és emiatt elértéktelenednének a roma telepen kívüli ingatlanok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.