Nem lesz fekete obeliszk a budapesti Szabadság téren

A szobrokkal már most is túlzsúfolt téren állították volna fel a kommunizmus áldozatainak emlékművét.

MN
2017. 08. 11. 5:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óbuda egyik központi részén, a Duna-parthoz közel kaphat helyet a kommunista diktatúra áldozatainak emlékműve, egy fekete márványból készült obeliszk – írja a Magyar Idők. Az ötletgazda, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) viszont eredetileg nem ott szerette volna elhelyezni az obeliszket, hanem a belvárosi, szobrokkal, emlékművekkel már most is túlzsúfolt Szabadság téren, ahol egyebek mellett a szovjet hősi emlékmű és a német megszállás emlékműve is áll.

Menczer Erzsébet korábbi fideszes képviselő, a Szorakész elnöke szerint már minden engedély a birtokukban volt, de az utolsó pillanatban az V. kerületi önkormányzat technikai okokra hivatkozva megtagadta a tulajdonosi hozzájárulást. Ezután döntöttek úgy, hogy új helyszínt keresnek az emlékműnek, amelyet a III. kerületben, Menczer választókörzetében találtak meg (a politikus 2014-ben nem jutott a parlamentbe, mert kikapott a szocialista Kiss Lászlótól, de továbbra is ő a Fidesz választókerületi elnöke, vagyis 2018-ban újra próbálkozhat).

Menczer a Magyar Időknek azt mondta: a helyszínváltozás miatt újra kell indítani az engedélyezési eljárást, így legjobb esetben jövő májusban avathatják fel az emlékművet.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.