Nem nyomoznak az államnak milliárdokkal tartozó nő után

A budai luxusvillában élő Volkova Ekaterina Jurjevna vezeti a NAV adóslistáját, de nincs bírósági ügye.

Molnár Richárd
2017. 08. 10. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indult se nyomozás, se büntetőeljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóslistáját vezető, budapesti lakcímmel rendelkező Volkova Ekaterina Jurjevna ellen – válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos LMP-s társelnök és országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére. Jurjevna 1,44 milliárd forintos adóhátralékkal és további 1,32 milliárd forintos ki nem fizetett bírsággal lett a NAV második negyedéves, a jelentős összegű adóhiányt felhalmozók neveit tartalmazó szégyenlistájának vezetője.

Hadházy kérdésében felidézte, hogy a Volkova által korábban tulajdonolt Inter-Tram Kft. ellen négy éve a NAV rajtaütéses vizsgálatot kezdeményezett 800 millió forintos költségvetési csalás miatt. Polt Péter szerint azonban a nő nem volt terhelt az LMP-s képviselő által felhozott 2013-as ügyben. Akkor az adóhatóság feljelentése alapján a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága folytatott eljárást az Inter-Tram Kft. repceolaj-beszerzései kapcsán. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főügyészség 2015. december 17-én emelt vádat különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt. A bíróság legutóbb 2017 májusában tartott az ügyben tárgyalást.

A 24.hu két hete arról írt, hogy Volkova, más néven Góczi Katerina férje, Góczi István oldalán egy nemzetközi offshorehálózat kulcsfigurája. A férj az EMFESZ ügyvezetőjeként vált ismertté. Ő volt az, aki 2009-ben egyetlen dollárért adta el a 200 milliárdos éves forgalmú gázkereskedő céget, amely aztán rövid idő belül csődbe is ment. Gócziék az elmúlt évtizedekben vállalkozásaik és az ingatlanaik köré a világ különböző adóparadicsomaiba bejelentett cégekből álló, állandóan és követhetetlenül változó hálót alakítottak ki, amellyel a magyar hatóságok hosszú ideig egyáltalán nem tudtak mit kezdeni.

Papíron még a házaspár II. kerületi házát is külföldi cég birtokolja. A villa nem azonos azzal a szintén II. kerületi lakással, amely a NAV nyilvántartásában szerepel állandó lakcímként. A háromszintes ház egy 3100 négyzetméteres telken áll. Az ősfás, 460 milliós jelzálogkerettel terhelt ingatlant egy szomszédos 1000 négyzetméteres területtel bővítették, ahol úszómedencét alakítottak ki.

Volkova az elmúlt években néhány budapesti társasági eseményen divattervezőként mutatkozott be. A siker azonban mérsékelt maradt, a szakma ismerői szerint egy ilyen műkedvelői kísérletből a pár fős csapattal tízezer év alatt sem tudott volna milliárdos adótartozást összeszedni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.