Nemzeti startup guru lesz Szőcs Gézából

A kormánybiztos vezette cég 400 millió forintot kapott arra, hogy magyar innovációkat támogassanak.

MN
2017. 08. 26. 12:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába zárt közel egymilliárdos veszteséggel a Szőcs Géza vezetésével működő Kárpátok-Alpok Zrt., a milánói expót is menedzselő állami vállalat most 400 milliós támogatást kapott arra, hogy magyar startupokat menedzseljen, tudta meg a Hvg.hu.

Szőcs Géza úgy látja, hogy a milánói expó egyik hazai főszervezőjeként nagyon sok nemzetközi kapcsolatot tudott kiépíteni, ezekre alapozva pedig Kárpát-medencei szinten is képviselni és támogatni tudja a hazai találmányokat, fejlesztéseket.

A Kárpátok-Alpok Zrt. most azt a feladatot kapta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen az év végéig készítse elő az „Ablak Magyarországra 2020-ig program” stratégiájáról szóló kormány-előterjesztést, amely kiterjed a „találmányok piacra jutásában érintett intézmények rendszerének, együttműködésének, szinergiájának vizsgálatára is – írja a lap.

Szőcs Gézáék ugyanakkor nem pályázatban gondolkodnának a cikk szerint, a program inkább kormányzati védnökséggel működő innovációs ügynökség lenne, ahol állami támogatással és pénzzel kísérnék az arra érdemes találmányok útját.

A politikus szerint legfeljebb 5-10 millió forinttal tudnak segíteni egy-egy ötletet, ám igyekeznek majd  állami vagy piaci forrásokhoz juttatni az ötletgazdákat. Piaci szereplők szerint egyébként csak évek alatt, nagy szakértelemmel 400 millió forintnál jóval nagyobb összegből lehet felépíteni egy hasonló ügynökséget.

Szőcs maga sem tagadja, hogy nehezen sikerült elfogadtatni ötletét és személyét a kormánnyal, és azt sem tartja kizártnak, hogy idővel kudarcot vallanak vele. „Vizsga előtt állunk, egy évünk van, hogy felépítsük a rendszert, ha kiderül, hogy működésképtelen, vagy mások jobban csinálják, akkor vége ennek a kísérletnek” – fogalmazott a kormánybiztos. Ha év végén legalább elégségesre vizsgázik a program, három évre kapna zöld utat és persze állami forrást is.

A hírre epés hangú közleményben reagált a Demokratikus Koalíció: a párt szerint a „Gyere haza, fiatal!” program kínos bukása után újabb okot adott a Fidesz a fiataloknak, hogy ne akarjanak hazajönni. Azt a 400 millió forintot, amiből a jövő magyar startup cégeit és innovatív ötleteit kellene támogatni, ugyanis Szőcs Géza kormánybiztos zsebében látja jó helyen a Fidesz – írja a párt sajtóosztálya.

A DK szerint azok a magyar fiatalok, akiknek megvan a tehetségük és a szorgalmuk a jövő innovatív cégeinek felépítéséhez, így nem Magyarországon, hanem Angliában, Németországban, esetleg Hollandiában fogják kamatoztatni a tudásukat.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.