Októberben újra kinyithat az Auróra

„Megnyugtató, hogy a másodfokú hatóság a rossz elsőfokú döntést megsemmisítette.”

MN
2017. 08. 23. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Jogerős: törvénysértő volt az Auróra Kioszk bezáratása! Akár már ma is kinyithatna a VIII. kerületi jegyző által bezáratott közösségi és szórakozóhely” – közölte a fővárosi kormányhivatal döntésére hivatkozva a Magyar Helsinki Bizottság, amely az Aurórát képviselte az eljárásban. Hozzátette, szó sem volt olyan büntetőeljárásokról, amelyek alapján törvényesen bezárathatták volna a helyet.

„Megnyugtató, hogy a másodfokú hatóság a rossz elsőfokú döntést megsemmisítette, hiszen olyan büntetőeljárások miatt akarták szankcionálni az Aurórát, amelyeket a törvény nem sorol fel. Más kérdés, hogy a bezárást kezdeményező rendőrség és az első fokon eljáró jegyző ezt a nyilvánvaló tényt hogyan volt képes mégis figyelmen kívül hagyni” – tette hozzá a Helsinki Bizottság.

A VIII. kerületi Auróra Kioszk és Auróra Kert azonnali bezárását még júniusban rendelték el. A józsefvárosi önkormányzat sajtóirodája akkor azt írta, az Auróra utca 11. szám alatt működő, Auróra Kioszk nevű helyen a rendőrség június 10-én razziát tartott, amelynek során tizenöt vendéget állított elő. Az eset kapcsán kábítószer-birtoklás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, egyidejűleg kezdeményezték a hely bezárását. „A jegyző a nyomozó hatóság kezdeményezésére, egyidejűleg engedve a lakossági nyomásnak, közbiztonsági érdekből a büntetőeljárás befejezéséig, de legfeljebb egy év időtartamig a helyet bezáratta.” Az Auróra utca 9. szám alatt működő Auróra Kert nevű üzletet kereskedelmi tevékenység megkezdésére és folytatására vonatkozó engedély hiánya miatt zárták be – tették hozzá.

Az Auróra most Facebook-oldalán azt írta, októbertől újra teljes gőzzel működik. „A VIII. kerületi kormányhivatal jogszabálysértőnek nyilvánította és megsemmisítette a józsefvárosi önkormányzat határozatát, amely megfosztotta a közösségi házat elsődleges bevételi forrásától – tette hozzá. – Sem az Aurórát, sem az azt működtető Marom Klub Egyesületet vagy bármely hozzánk kötődő személyt vagy társaságot nem gyanúsítottak meg semmivel. A határozat ellen így panasszal éltünk a kerületi kormányhivatalnál. A kormányhivatal pedig teljes egészében az Aurórának adott igazat, mert a hivatkozott eljárás során egyáltalán nem merült fel bűncselekmény gyanúja a működésünkkel kapcsolatban” – közölte az Auróra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.