Ombudsmani vizsgálat indult a bulinegyed miatt

Nem indokolták meg a VII. kerületi rendőrkapitány leváltását.

Molnár Richárd
2017. 08. 03. 7:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indoklás nélkül vonta vissza Papp Károly országos rendőr-főkapitány a VII. kerületi rendőrkapitány, Kiss Szabolcs alezredes kinevezését – közölte lapunkkal a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A rendőrség szerint a leváltás nincs összefüggésben azzal, hogy a BRFK nem engedélyezte Kiss Szabolcs részvételét egy július 13-ai erzsébetvárosi lakossági fórumon, amelyre az Élhető Erzsébetváros nevű civil csoport hívta meg a rendőrkapitányt. A találkozó az úgynevezett bulinegyed, vagyis a VII. kerület Nagykörút – Wesselényi utca – Kazinczy utca – Király utca által határolt belső részeinek problémáival foglalkozott volna. A BRFK lapunknak küldött válaszában nem indokolta meg, hogy miért nem engedélyezték a részvételt Kiss Szabolcs számára, de szerintük a fórum szervezője a kapitányság vezetőjének engedélye és jóváhagyása nélkül szerepeltette a nevét egy Facebook-bejegyzésben mint résztvevőt. Ennek ellenére lapunk úgy értesült, hogy Kiss Szabolcs részt akart venni a találkozón, és meglepődött, amikor ezt nem engedélyezték neki.

Csütörtökön 17 órakor újabb lakossági fórumra kerül sor a bulinegyed problémáiról az Erzsébetvárosban, a Rácskert nevű szórakozóhelyen. A rendezvényre az Élhető Erzsébetváros ismét megpróbálta meghívni az önkormányzat vezetőit, köztük Vattamány Zsolt fideszes polgármestert, de a szervezők nem kaptak visszajelzést. A civil szervezet további akciókkal készül, de hivatalos úton is próbálkoznak. Értesüléseink szerint több állampolgári beadvány nyomán Székely László, az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indított a bulinegyed problémáival kapcsolatban. Az Élhető Erzsébetváros szerint az együttélési nehézségek forrása a 2013-ban hozott csendrendelet, amelynek egyik melléklete kivonta az érintett utcákat a rendelet hatálya alól. Emiatt lényegében korlátlan ideig lehetnek nyitva a szórakozóhelyek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.