Orbán Viktor csak szeptemberben dönt a holland ügyről

A kormányfő a tallinni EU-csúcson cserél eszmét a diplomáciai botrányról a holland miniszterelnökkel.

MN
2017. 08. 30. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor a szeptember végi EU-csúcson dönt a holland nagykövet miatt kirobbant ügyről. Erről Szijjártó Péter beszélt a dán partnerével folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón – olvasható a Hírtv.hu-n.

A külügyminiszter pénteken rendelte haza Hollandiából a magyar nagykövetet konzultációra, és hivatalos bocsánatkérést követelt a távozó diplomata kijelentései miatt. A holland külügyminiszter válaszul még aznap elhatárolódott nagykövete nyilatkozatától, aki párhuzamot vont a terroristák és a magyar kormány ellenségképgyártása között. Bocsánatot viszont nem kért, és azt is hozzátette, a jogállam helyzetét és a civiltörvényt említve, hogy vannak aggodalomra okot adó fejlemények Magyarországon.

„Elhatárolódott, elmondta, hogy ez nem a holland kormány álláspontja, tehát mi, külügyminiszterek mindent megtettünk, amit lehetett. Úgyhogy innentől kezdve mi megvárjuk a szeptember 29-i csúcsot, amikor a miniszterelnököknek is lesz erről módjuk eszmét cserélni, és miután ezt a konfliktust le tudjuk zárni, szeptember 29-én Tallinnban lesz az EU-csúcs” – jelentette ki Szijjártó.

Nem a magyarokat, hanem az Orbán-kormányt kritizálta a távozó holland nagykövet – mondta a Hír TV Egyenesen című műsorában Piri Katalin magyar származású holland EP-képviselő. Szerinte a hollandok mindig is szolidárisak voltak a magyarokkal, segítették őket, az Orbán-kormány viszont nem szolidáris, és ellenségeket kreál magának: a migránsokat, Sorost és most Hollandiát. Piri Katalin szerint nincs esély arra, hogy a holland kormány nyilvánosan bocsánatot kérjen a távozó nagykövet kijelentései miatt.

„A holland kormány elnézést nem fog kérni, a miniszter azt mondta, hogy ő ettől az összehasonlítástól, hogy a magyar kormány bármilyenképpen is lehetne összehasonlítani a terrorszervezettel, ezzel persze nem ért egyet a kormány, én sem értenék ezzel egyet, de szerintem a nagykövet sem így gondolta” – mondta Piri, aki szerint viszont a tényekről, amelyek benne vannak az interjúban – korrupció az EU-pénzekkel –, mindenki tudja, hogy Magyarországon történik. „A holland adófizetők pénzéről is van szó. Mi történik a sajtószabadsággal Magyarországon? Önök nagyon jól tudják a Hír TV-ben, Klubrádiónál tudják, tudjuk, hogy mi történt az elmúlt években az Orbán-kormány alatt” – tette hozzá az EP-képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.